Läsnäolon sietämätön vaikeus

”Elämä on tässä ja nyt”, ne sanovat, ”kadut myöhemmin ettet ollut läsnä. Nauti hetkestä!”

Ihan niin kuin et tietäisi. Tunnet ajan valuvan sormien välistä, kun mietit miten selviät tästäkin päivästä. Voin kuvitella, miten raskaan työpäivän jälkeen päiväkodin pihalla on vastassa ikävöivä ja vaativa lapsi, jonka kuljettamisessa kotiin olisi ainekset sketsisarjaan, paitsi että siinä ei ole mitään hauskaa. Tiedossa toisen työpäivän verran ruoanlaittoa, kaupassakäyntiä ja harrastuksia… kunnes kaadut rättiväsyneenä illalla sänkyyn seuraavan päivän todo-listaa mielessäsi läpikäyden.

Missä välissä siitä hetkestä pitäisi muka nauttia?

Ehkä kesällä? On lämmintä ja löhöät riippumatossa, kerrankin rauhassa. Kädessä hyvä kirja, lasi kylmää juotavaa. Linnut laulavat ja pilvet leijailevat sinisen taivaan poikki. Perhonen laskeutuu varpaallesi ja pysähdyt katsomaan.

Jos olisit nähnyt perhosen kauempaa ja juossut sen perässä, se olisi lennähtänyt ulottumattomillesi. Niin kuin se kirottu läsnäolo. Mutta jos pysähtyy ja antaa sen tulla luokse…

Läsnäoloa ei voi jahdata. Sitten kun -ajattelu ajaa sen väistämättä kauemmas ja kauemmas. Se on kuitenkin mahdollista houkutella luokse aivan tavallisenkin arjen keskellä.

Miten perhonen pyydystetään

Hengitä

Hengitys on mindfulness- ja läsnäolo-oppien ykköstekniikka. Jo muutama syvä hengitys auttaa rauhoittamaan hermostoa ja vahvistamaan yhteyttä kehoon, jolloin olet heti askelta lähempänä tätä hetkeä. Jokainen sekunti, jonka käytät hengityksesi havainnoimiseen, on hetkessä läsnä olemista, ja vaikka se ei ehkä itsessään vielä tunnu paljolta, auttaa se säännöllisesti toistettuna perhosia saapumaan luokse.

Käytä kaikkia aisteja

Elämme suurimman osan elämästämme päässämme, ajatuksiimme jumittuneina. Tiesitkö, että yli 90% ajatuksistamme toistuvat päivittäin samoina?

Hyvä tapa päästä irti ajatuskeloista on kiinnittää huomio aistihavaintoihin. Huomaa sade kasvoilla, pakkanen poskilla, metsiköstä kuuluva linnunlaulu, kahvin tuoksu ja ikkunasta siivilöityvässä valossa leijailevat pölyhiukkaset.

Katso itseäsi ulkopuolelta

Jos ”stop and smell the flowers”-tyyppiset ohjeet ottavat aivoon, kun oloa kiristävät tuhat tekemätöntä asiaa, kokeile ottaa kuvaannollinen askel taaksepäin ja katsoa itseäsi ulkopuolelta.  Missä olet, mitä teet, ja onko se mistä juuri nyt stressaat todella niin tärkeää? Hengitä taas syvään, useamman kerran. Antaako erilainen perspektiivi jotakin uutta?

Läsnäolon opettelun ei tarvitse tarkoittaa pitkiä meditaatioita, gurujen opetuksia tai henkeviä retriittejä. Pienikin hetki keskellä omaa arkea riittää – mitä useammin huomaat sen, sitä useammin ohikiitävät perhoset pysähtyvät luoksesi.

Muista myös, että hetkessä oleminen ei aina ole kaunista: vaikeidenkin tunteiden keskellä hengittäminen ja nykyhetken huomaaminen on hyödyllistä. Onhan tummanpuhuva suruvaippakin perhonen.

Musiikkiterapeutti Anni Laine auttaa stressaantuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?