Tiedäthän sen biisin, joka kertoo juuri sinusta?

Mistä se kertoo, sinun biisisi? Ehkä synkkyydestä ja masennuksesta, tai ylitsepääsemättömästä ahdistuksesta? Ulkopuolisuudesta, erillisyydestä tai yksinäisyydestä… Ehkä vääränlaisuuden kokemuksesta, kuin olisi vääränmuotoinen pala palapelissä.

Se voi myös kertoa itseään etsivästä, syvästi tuntevasta, paikkaansa löytämättömästä. Hermostuneesta, oikeaa olemisen tapaa etsivästä. Tai ehkä vihasta, kivusta ja tuskasta, jota olet saanut kokea.

Kaiken tuon kantaminen on raskasta, tietenkin. Et päästä ketä tahansa näkemään tai jakamaan sitä.

Silti haluaisit päästä eteenpäin, löytää tasapainoisemman, iloisemman itsesi. Ehkä olet yrittänyt puhua siitä, hakenut apua, saattanut kokeilla jo terapiaakin, mutta kokemuksiasi ei ole helppo pukea sanoiksi. 

Tuntuu ettei ole muuta vaihtoehtoa kuin sinnitellä ja selvitä elämässä, yrittää kuten muutkin, kunnes et pysty enää. Ehkä joku on jopa sanonut, että sinun pitäisi pystyä ja jaksaa kuten muutkin jaksavat.

Ei se ole niin yksinkertaista, eihän?

Sinun kokemuksesi ja tunteesi ovat totta, ja ne on otettava todesta.

Ei sinussa ole oikeasti mitään vikaa. Juttu onkin siinä, että päästäksesi eroon tuskasta ja kokemastasi kivusta, on ensin kuunneltava mitä sanottavaa niillä on.

Siihen eivät sanat usein riitä. Siksi sinun biisisi kertoo sinusta enemmän kuin uskotkaan.

Musiikkiterapia auttaa monenlaisissa mielenterveysongelmissa

Musiikkiterapia on monipuolinen ja luova terapiamuoto, jossa hyödynnetään musiikkia tunnekäsittelyn tukena. Musiikki auttaa käsittelemään kokemuksia ja ymmärtämään niitä silloinkin, kun sanat eivät riitä.

Yleisimpiä syitä hakeutua musiikkiterapiaan ovat ahdistus ja masennus. Musiikkiterapiasta on kuitenkin apua monella muullakin tasolla, diagnoosista riippumatta.

Musiikkiterapian avulla voi esimerkiksi

Kognitiiviseen terapiaan verrattuna uskoisin musiikkiterapian sopivan sellaisille, jotka tahtovat nimenomaan tutkia itsessään sellaisia puolia, joita on vaikea sanallistaa.

Itse olen todennut, että pelkkä keskusteleminen ei välttämättä tavoita kaikkia kokemuksia ja etenkään tunteita, jolloin sellaisten kokemusten työstäminen ei keskusteluterapiana onnistu.

Ilona, opettaja

Musiikki on oikotie tunteisiin ja helpottaa tunnetyöskentelyä

Usein musiikki kertoo tunteista enemmän kuin mihin pelkät sanat koskaan pystyisivät. Ehkä sinullakin on tapana hakea lohtua musiikista, kun ahdistaa ja on vaikea olla.

Musiikkiterapiassa musiikki otetaan tietoisesti terapiatyöskentelyn avuksi. Sen avulla vaikeitakin asioita voi kohdata turvallisesti ja lempeästi – jopa pitäen hauskaa.

Työskentelytavat muotoutuvat tarpeidesi mukaan, eikä sinulla tarvitse olla etukäteen minkäänlaisia musiikillisia taitoja tai kokemusta.

Musiikkiterapiakäynti voi sisältää esimerkiksi musiikin kuuntelemista, soittamista, laulamista tai musiikin tekemistä. Lisäksi terapiassa esiin nousevia tunteita ja kokemuksia käsitellään myös sanallisesti ja kehollisesti.

Jos musiikki herättää sinussa tunteita ja muistoja, tai jos olet joskus kokenut jonkin kappaleen sanoittavan omaa elämääsi, on sinulla mainiot lähtökohdat hyötyä musiikkiterapiasta.

Kun sanat pettävät, musiikki puhuu.

Hans Christian Andersen

Miksi ja miten musiikki auttaa?

Terapiassa käsitellään aina tavalla tai toisella vaikeita asioita, eikä omien ongelmien ja tunteiden sanoittaminen ole helppoa. Sinulla ei välttämättä ole aavistustakaan miksi sinulla on vaikea ja paha olla, ja vastauksiin käsiksi pääseminen vaatii usein työstämistä monella tasolla, mukaan lukien alitajuiset kokemukset, ajatukset ja toimintamallit. Musiikki helpottaa tätä prosessia, ja musiikillinen työskentely tuntuu hyvältä ja turvalliselta silloinkin kun käsitellään todella vaikeita asioita.

Yhteys tiedostamattomiin tunteisiin

Musiikki auttaa nostamaan esiin esimerkiksi tunteita, muistoja ja mielikuvia, jotka tarjoavat uusia lähtökohtia ja näkökulmia psyykkiseen työskentelyyn. Sanallinen työskentely pysyy helposti tietoisella, kognitiivisella tasolla, jolloin syvemmät tunnetasot voivat jäädä saavuttamatta. Musiikki tuo terapiaan uuden työkalun, jolla tavoittaa tiedostamattomia tasoja.

Turvallinen kannattelija

Musiikkiterapiassa vaikeita tunteita ja kokemuksia on helpompi käsitellä, kun voi turvautua musiikin kannatteleviin säveliin. Ehkä käytät musiikkia jo muutenkin – jopa huomaamattasi – tunteiden käsittelyyn, esimerkiksi jos suututtaa tai surettaa. Terapiassa musiikki nostetaan tietoisesti työskentelyn keskiöön, ja sen mahdollisuuksia hyödynnetään monipuolisesti.

Luova itseilmaisun väline

Musiikin kautta voi ilmaista itseään silloin kun sanat eivät riitä. Musiikkiterapiassa musiikin käyttö on aina asiakaslähtöistä, eikä luovalla ilmaisulla tarkoiteta taiteellista tai musiikillista osaamista. Terapiassa musiikin ei tarvitse kuulostaa hienolta, sen tarkoitus on kuulostaa sinulta. Myös silloin, kun olosi on vaikea ja epämääräinen – minun tehtäväni terapeuttina on auttaa sinua silloinkin eteenpäin.

Mitä odottaa musiikkiterapiakäynniltä

Kun tulet terapiaan, sinulla on halutessasi mahdollisuus kokeilla erilaisia tapoja musisoida, ja saat päättää musiikkivalinnoista itse. Voimme myös kuunnella musiikkia tai kokeilla muita tapoja käsitellä tunteita ja elämääsi valmiin musiikin avulla. Voit itse valita haluatko kokeilla musiikillisia menetelmiä ja mitkä niistä kiinnostavat sinua. Musiikillista kokemusta et tarvitse!

Sen lisäksi, että musiikki helpottaa terapiatyöskentelyä, se tekee terapiasta useimmiten myös hauskaa ja motivoivaa. 

Musiikkiterapia ei kuitenkaan ole pelkkää musiikkia. Käymme toki myös terapeuttista keskustelua, joka auttaa jäsentämään tunteitasi ja kokemuksiasi.

Musiikin kuunteleminen

Jotkut laulut ja kappaleet vievät suoraan tiettyihin tunnelmiin tai muistoihin, ja joskus tuntuu siltä, että laulun tekijä on tarkoittanut laulun juuri sinulle. Kun kuuntelemme tällaisia kappaleita terapiassa, pääset käsittelemään niiden herättämiä muistoja ja tunteita heti kun ne nousevat pintaan.

Musiikki herättää myös alitajuisia kokemuksia ja mielikuvia. Voimme tehdä yhdessä musiikillisia mielikuvamatkoja, jotka auttavat tunnetyöskentelyssä tai auttavat rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Soittaminen ja laulaminen

Voimme halutessasi myös soittaa tai laulaa omaa elämääsi koskettavia kappaleita, jotta pääset eläytymään niihin ja käsittelemään niihin liittyviä kokemuksiasi. Hyödynnämme helpotettuja tapoja soittaa eri soittimia, jolloin sinun ei tarvitse etukäteen osata mitään ja pystyt silti soittamaan haluamiasi kappaleita valitsemillasi soittimilla.

Yksi erittäin toimiva tapa työstää tunteita on vapaa soittaminen (eli improvisaatio). Kannattelen sinua omalla soitollani, kun luomme yhdessä tunteitasi peilaavaa musiikkia, ja keskustelemme kokemuksesta jälkeenpäin. Mikä tahansa tapasi soittaa onkaan, se on terapiatilanteessa juuri oikea. Vaikka soitin olisi sinulle täysin vieras!

Musiikin tekeminen

Voit työstää omia kokemuksiasi terapiassa myös musiikkia tekemällä. Musiikin tekemisen ei tarvitse olla vaikeaa ja monimutkaista: Olen tukenasi joka vaiheessa, ja autan sinua työstämään tunteitasi ja kokemuksiasi musiikilliseen muotoon, oli se sitten vaikkapa laulu tai räppi. Voimme hyödyntää musiikin tekemisessä myös digitaalisia välineitä.

Oman äänen käyttö

Terapeuttinen äänenkäyttö voi olla muutakin kuin laulamista. Äänen käyttäminen on aina kehollista, ja jos uskaltaudut työstämään tunteitasi vapaasti oman äänesi ja kehosi kautta, pääset hyvinkin nopeasti kiinni esimerkiksi itseluottamuksesi tiellä oleviin esteisiin. Kuitenkin aina omaan tahtiisi ja turvallisin askelin.

Kehollinen työskentely

Autan sinua terapiassa aina myös kuuntelemaan kehoasi. Tunteet ovat ensisijaisesti kehollisia, joten tunne- tai etenkään traumatyöskentely ei voi tapahtua ainoastaan ajatuksen tasolla. Siksi autan sinua lempeästi tutustumaan omiin kehotuntemuksiisi ja -kokemuksiisi. Opit toimimaan yhteistyössä kehosi kanssa sen sijaan, että olisit omien tunnereaktioidesi armoilla.

Musiikilliset menetelmät ovat auttaneet vaikeiden tunteiden tiedostamisessa ja ilmaisemisessa ja ovat keventäneet oloa.

Musiikkiterapiamenetelmät ovat sopineet minulle todella hyvin. Keskusteluterapian avulla en ole kokenut läheskään näin syvällistä muutosta.

Sonja

Musiikkiterapeutti Anni Laine

Olen toiminut musiikkiterapeuttina vuoden 2022 alusta ja jo sitä ennen musiikillisena hyvinvointivalmentajana vuodesta 2017. Minulla on laaja-alaisen, integratiivisen musiikkiterapeutin tutkinto ja työskentelin jo opintojen aikana mm. masentuneiden asiakkaiden kanssa useamman vuoden ajan.

Terapeuttina minulle on tärkeää, että saat olla terapiassa vapaasti oma itsesi. Minun tehtäväni on kuunnella, kannatella ja kulkea kanssasi terapiamatkallasi, kun sukellat omaan itseesi ja avaat oman elämäsi solmuja. 

Terapiassa ei ole valmiita vastauksia. Tärkeintä on suhtautua kaikkiin kokemuksiin hyväksyen ja uskaltaa olla läsnä myös kaikkein vaikeimpien asioiden kanssa. Ratkaisut ja oivallukset löytyvät lopulta sinusta itsestäsi.

Yhteystiedot:

Näin pääset musiikkiterapiaan

16-25 -vuotiaat

Jos olet 16-25 -vuotias, voit saada musiikkiterapiaa Kelan korvaamana kuntoutuspsykoterapiana. Tarvitset etukäteen psykiatrin B-lausunnon työ- tai opiskelukykyyn vaikuttavasta terapian tarpeesta, jossa suositellaan musiikkiterapiaa. Hyväksytyn musiikkiterapiahakemuksen jälkeen Kela korvaa osan jokaisesta terapiakäynnistä. Korvauksen saamiseksi riittää, että olet alle 25-vuotias terapian alkaessa.

Yli 25-vuotiaat

Jos olet yli 25-vuotias, musiikkiterapia on pääasiassa omakustanteista, mutta maksusitoumuksen saattaa joskus saada myös kaupungilta/kunnalta tilanteesta riippuen.

Alle 16-vuotiaat

Myös alle 16-vuotiaat voivat saada kauttani musiikkiterapiaa omakustanteisesti. Lasten musiikkiterapia on usein toiminnallisempaa kuin nuorten ja aikuisten – katso myös Erityislasten musiikkiterapia.

Tervetuloa musiikkiterapiaan Kirkkonummelle!

Terapiavastaanottoni on Masalassa Kirkkonummella junaradan varrella ja hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Myös etäterapia on mahdollista. Kaikki menetelmät eivät sovi etäterapiaan, mutta terapia voi olla etänä aivan yhtä syvällinen prosessi kuin kasvotustenkin.

Hinnat

Terapiakäynnin (45 min) hinta on 87 €. 
Nuorten kuntoutuspsykoterapiassa Kela-korvauksen jälkeen asiakkaalle maksettavaksi jäävä omavastuuosuus on 29,40 €.

Ensimmäinen käynti on arviointikäynti, jossa tutustumme toisimme ja musiikkiterapian menetelmiin, ja suunnittelemme terapian pituutta ja tavoitteita mikäli päätämme käynnistää terapian yhdessä. Arviointikäynti on pituudeltaan 60 min samaan 87 € hintaan.

Kaikkiin hintoihin sisältyy ALV 24%.

Jutellaanko?

Jos olet kiinnostunut musiikkiterapiasta, ota yhteyttä joko sähköpostitse anni@savelkulku.fi, puhelimitse 050 584 0298 tai alla olevalla lomakkeella. 

Kaikkiin kysymyksiisi tuskin löytyy vastausta tältä sivulta, ja vasta kun tapaat minut, näet millaiselta kanssani tuntuisi työskennellä. Järjestetään tapaaminen ja jutellaan lisää!

    Toivon yhteydenottoa
    sähköpostitsepuhelimitse

    Haluan liittyä myös sähköpostilistalle ja saada hyvinvointivinkkejä sekä lisätietoja palveluista ja tapahtumista