Tiedäthän sen biisin, joka kertoo juuri sinusta?

Joskus musiikki kertoo tunteista enemmän kuin tuhat sanaa. Ehkä sinullakin on tapana hakea lohtua musiikista, jos ahdistaa ja on vaikea olla. Tiesitkö, että myös terapia voi sisältää musiikkia?

Musiikkiterapia on monipuolinen ja luova terapiamuoto, jossa hyödynnetään musiikkia tunnekäsittelyn tukena. Musiikki auttaa käsittelemään kokemuksia silloinkin, kun sanat eivät riitä.

Musiikkiterapia voi olla sopiva terapiamuoto sinulle, jos esimerkiksi:

  • Sinua ahdistaa tai masentaa
  • Haluat ymmärtää itseäsi paremmin
  • Tunteiden käsittely tai niistä puhuminen tuntuu vaikealta
  • Pidät musiikista tai luova työskentely kiinnostaa

Työskentelytavat muotoutuvat tarpeidesi mukaan, eikä sinulla tarvitse olla etukäteen minkäänlaisia musiikillisia taitoja tai kokemusta. 

Musiikkiterapiakäynti voi sisältää esimerkiksi soittamista, laulamista, musiikin kuuntelemista tai sen tekemistä. Lisäksi terapiassa esiin nousevia tunteita ja kokemuksia käsitellään myös sanallisesti.

Kun sanat pettävät, musiikki puhuu.

Hans Christian Andersen

Musiikkiterapia auttaa monenlaisissa mielenterveysongelmissa

Yleisimpiä syitä hakeutua musiikkiterapiaan ovat ahdistus ja masennus. Musiikkiterapiasta on kuitenkin apua monella muullakin tasolla, diagnoosista riippumatta.

Musiikkiterapian avulla voi esimerkiksi

Kognitiiviseen terapiaan verrattuna uskoisin musiikkiterapian sopivan sellaisille, jotka tahtovat nimenomaan tutkia itsessään sellaisia puolia, joita on vaikea sanallistaa.

Itse olen todennut, että pelkkä keskusteleminen ei välttämättä tavoita kaikkia kokemuksia ja etenkään tunteita, jolloin sellaisten kokemusten työstäminen ei keskusteluterapiana onnistu.

Ilona, opettaja

Miksi ja miten musiikki auttaa?

Terapiassa käsitellään aina tavalla tai toisella vaikeita asioita, eikä omien ongelmien ja tunteiden sanoittaminen ole helppoa. Sinulla ei välttämättä ole aavistustakaan miksi sinulla on vaikea ja paha olla, ja vastauksiin käsiksi pääseminen vaatii usein työstämistä monella tasolla, mukaan lukien alitajuiset kokemukset, ajatukset ja toimintamallit.

Yhteys tiedostamattomiin tunteisiin

Musiikki auttaa nostamaan esiin esimerkiksi tunteita, muistoja ja mielikuvia, jotka tarjoavat uusia lähtökohtia ja näkökulmia psyykkiseen työskentelyyn. Sanallinen työskentely pysyy helposti tietoisella, kognitiivisella tasolla, jolloin syvemmät tunnetasot voivat jäädä saavuttamatta. Musiikki tuo terapiaan uuden työkalun, jolla tavoittaa tiedostamattomia tasoja.

Turvallinen kannattelija

Musiikkiterapiassa vaikeita tunteita ja kokemuksia on helpompi käsitellä, kun voi turvautua musiikin kannatteleviin säveliin. Ehkä käytät musiikkia jo muutenkin – jopa huomaamattasi – tunteiden käsittelyyn, esimerkiksi jos suututtaa tai surettaa. Terapiassa musiikki nostetaan tietoisesti työskentelyn keskiöön, ja sen mahdollisuuksia hyödynnetään monipuolisesti.

Luova itseilmaisun väline

Musiikin kautta voi ilmaista itseään silloin kun sanat eivät riitä. Musiikkiterapiassa musiikin käyttö on aina asiakaslähtöistä, eikä luovalla ilmaisulla tarkoiteta taiteellista tai musiikillista osaamista. Terapiassa musiikin ei tarvitse kuulostaa hienolta, sen tarkoitus on kuulostaa sinulta. Myös silloin, kun olosi on vaikea ja epämääräinen – minun tehtäväni terapeuttina on auttaa sinua silloinkin eteenpäin.

Mitä musiikkiterapiassa tehdään?

Musiikkiterapiassa musiikki toimii tunnetyöskentelyn välineenä. Terapiassa ei ole pakko soittaa, laulaa ja musisoida jos se ei tunnu hyvältä, mutta kaikkea sitä pääsee halutessaan tekemään. Myös musiikin kuuntelu ja muut valmista musiikkia hyödyntävät työskentelytavat ovat hedelmällinen tapa käsitellä omaa elämää.

Huomaa myös, että musiikkiterapiassa musiikkivalinnoista päätät lähtökohtaisesti sinä itse. Terapeuttisesti hyödyllisintä musiikkia on sinua itseäsi kiinnostava ja koskettava musiikki, joten työskentelemme pääasiassa sinun musiikkimieltymystesi mukaisesti. 

Jotkut laulut ja kappaleet vievät suoraan tiettyyn tunnelmaan, ja joskus tuntuu siltä, että laulun tekijä on tarkoittanut laulun juuri sinulle. Tällaisten kappaleiden kuuntelu terapiassa auttaa tutkimaan omia kokemuksia ja tunteita.

Musiikki herättää myös alitajuisia kokemuksia ja mielikuvia, ja musiikillista mielikuvatyöskentelyä voi hyödyntää sekä  tunnetyöskentelyyn että rentoutumiseen ja rauhoittumiseen.

Musiikkiterapiassa on mahdollisuus myös soittaa tai laulaa omaa elämää koskettavia kappaleita. Terapiassa hyödynnetään helpotettuja tapoja soittaa eri soittimia, jolloin sinun ei tarvitse etukäteen osata mitään ja pystyt silti soittamaan haluamiasi kappaleita valitsemillasi soittimilla.

Yksi usein käytetty ja  tutkitusti toimiva tapa työstää tunteita on vapaa soittaminen (eli improvisaatio). Terapeutin soiton kannattelemana luomme yhdessä tunteitasi peilaavaa musiikkia, ja keskustelemme kokemuksesta jälkeenpäin. Mikä tahansa tapasi soittaa onkaan, se on terapiatilanteessa juuri oikea. Vaikka soitin olisi sinulle täysin vieras!

Terapiassa voi työstää omia kokemuksiaan myös musiikkia tekemällä. Musiikin tekemisen ei tarvitse olla vaikeaa ja monimutkaista: Terapeuttina olen tukenasi joka vaiheessa, ja autan sinua työstämään tunteitasi ja kokemuksiasi musiikilliseen muotoon, esimerkiksi lauluksi tai räpiksi.

Terapeuttinen äänenkäyttö voi olla muutakin kuin laulamista. Äänen käyttäminen on aina kehollista, ja joskus on hyödyllistä työstää tunteita vapaasti oman äänen ja oman kehon kautta. Kuten kaikki muutkin työskentelytavat, oman äänen käyttö on aina sinun omasta päätöksestäsi kiinni, eikä terapiassa tarvitse koskaan tehdä mitään sellaista, mikä tuntuu liian vaikealta.

Musiikilliset menetelmät ovat auttaneet vaikeiden tunteiden tiedostamisessa ja ilmaisemisessa ja ovat keventäneet oloa.

Musiikkiterapiamenetelmät ovat sopineet minulle todella hyvin. Keskusteluterapian avulla en ole kokenut läheskään näin syvällistä muutosta.

Sonja

Musiikkiterapeutti Anni Laine

Olen toiminut musiikkiterapeuttina vuoden 2022 alusta ja jo sitä ennen musiikillisena hyvinvointivalmentajana vuodesta 2017. Minulla on laaja-alaisen, integratiivisen musiikkiterapeutin tutkinto ja työskentelin jo opintojen aikana mm. masentuneiden asiakkaiden kanssa useamman vuoden ajan.

Terapeuttina minulle on tärkeää, että saat olla terapiassa vapaasti oma itsesi. Minun tehtäväni on kuunnella, kannatella ja kulkea kanssasi terapiamatkallasi, kun sukellat omaan itseesi ja avaat oman elämäsi solmuja. 

Terapiassa ei ole valmiita vastauksia. Tärkeintä on suhtautua kaikkiin kokemuksiin hyväksyen ja uskaltaa olla läsnä myös kaikkein vaikeimpien asioiden kanssa. Ratkaisut ja oivallukset löytyvät lopulta sinusta itsestäsi.

Yhteystiedot:

Näin musiikkiterapiaan pääsee

16-25 -vuotiaat

Jos olet 16-25 -vuotias, voit saada musiikkiterapiaa Kelan korvaamana kuntoutuspsykoterapiana. Tarvitset etukäteen psykiatrin B-lausunnon työ- tai opiskelukykyyn vaikuttavasta terapian tarpeesta, jossa suositellaan musiikkiterapiaa. Hyväksytyn musiikkiterapiahakemuksen jälkeen Kela korvaa osan jokaisesta terapiakäynnistä. Korvauksen saamiseksi riittää, että olet alle 25-vuotias terapian alkaessa.

Yli 25-vuotiaat

Jos olet yli 25-vuotias, musiikkiterapia on pääasiassa omakustanteista, mutta maksusitoumuksen saattaa joskus saada myös kaupungilta/kunnalta tilanteesta riippuen.

Alle 16-vuotiaat

Myös alle 16-vuotiaat voivat saada kauttani musiikkiterapiaa omakustanteisesti. Lasten musiikkiterapia on usein toiminnallisempaa kuin nuorten ja aikuisten – katso myös Erityislasten musiikkiterapia.

Tervetuloa musiikkiterapiaan Kirkkonummelle!

Terapiavastaanottoni on Masalassa Kirkkonummella junaradan varrella ja hyvien kulkuyhteyksien päässä.

Terapiakäynnin (45 min) hinta on 87 € (sis. alv 24 %). 
Nuorten kuntoutuspsykoterapiassa Kela-korvauksen jälkeen asiakkaalle maksettavaksi jäävä omavastuuosuus on 29,40 € (sis. alv 24%).

Ensimmäinen käynti on arviointikäynti, jossa tutustumme toisimme ja musiikkiterapian menetelmiin, ja suunnittelemme terapian pituutta ja tavoitteita mikäli päätämme käynnistää terapian yhdessä. Arviointikäynti on pituudeltaan 60 min samaan 87 € hintaan.

Ota yhteyttä

Jos olet kiinnostunut musiikkiterapiasta, ota yhteyttä joko sähköpostitse anni@savelkulku.fi, puhelimitse 050 584 0298 tai alla olevalla lomakkeella.

    Toivon yhteydenottoa
    sähköpostitsepuhelimitse

    Haluan liittyä myös sähköpostilistalle ja saada hyvinvointivinkkejä sekä lisätietoja palveluista ja tapahtumista