Auringonlasku merellä - pinnan alla on vaikeita asioita

Kun pinnan alla on vaikeita asioita

Älä usko lauluihin.

Apulannan Valot pimeyksien reunoilla -kappaleen mukaan nimittäin ne voi saada sut kaivelemaan asioita joilta mielesi koittaa sua suojella.

Niinhän siinä voi käydä että musiikki vie mielen sellaisiin syövereihin, mihin ei ollenkaan ollut tarkoitus mennä. Kun pinnan alla on vaikeita asioita, sinne pääseminen on lopulta kuitenkin esimerkiksi avartavaa, oivaltavaa, helpottavaa tai lohduttavaa.

vanhanaikaisia puhelimia seinällä

Miksi ei tule kuulluksi?

Itse kukin varmaan joskus toivoo, että joku toinen ymmärtäisi paremmin. Onko vika itsessä, kun ei tule kuulluksi?

Vuorovaikutus ei ole helppoa, väärinymmärryksiä sattuu ja jokaisella on omat ongelmansa, jotka saattavat haitata toisen kuuntelua.

Eikä sitä aina ymmärrä oikein omaa itseäänkään. Silloin toisille puhuminen parhaimmillaan auttaa avaamaan omaa ajattelua itsellekin, ja toisen ihmisen kanssa ongelmien peilaaminen auttaa löytämään uusia näkökulmia.

Puhuminen on kuitenkin joskus vaikeaa. Voi olla vaikea tarttua varsinaiseen aiheeseen ja kertoa mitä oikeasti ajattelee. Oikeiden sanojen löytäminen on haastavaa, ja voi pelätä sanovansa jotain väärin, että ei tule kuulluksi.

Hermosto ei rauhoitu ilman läsnäoloa ja kuuntelua

Valmennusasiakkaani kärsivät usein uupumuksesta, ja tunnistavat itsessään jatkuvan hermostollisen ylivireystilan. Tyypillisesti heillä on jo minun vastaanotolleni tullessaan käytössään monia erilaisia harjoituksia ja keinoja hermoston rauhoittamiseen, mutta kierrokset eivät silti pääse laskemaan. Miksi hermosto ei rauhoitu?

Mikä siis mättää?

Ei haittaa jos ei osaa puhua tunteista

Minun, kuten niin monen muunkin, oli lapsena ja nuorena vaikea tunnistaa tunteitani. Olin ”kiltti tyttö” ja oppinut ohittamaan ison osan vaikeista tunteista. En todellakaan osannut puhua niistä.

Mutta kun olo oli tavalla tai toisella levoton ja hankala, istuin pianon ääreen ja aloin soittaa – fiiliksellä ja tunteella, viis siitä meneekö ihan putkeen.

Musiikkiin mahtuivat ne tunteet, joilla ei ollut muuta muotoa, vaikka en sitä itse silloin vielä ymmärtänytkään.

Kahden ihmisen kädet pitelevät toisistaan kiinni

Omia tunteita on vaikea työstää yksin

Tukeudutko toisiin, vai pyritkö selviämään yksin?

Self-help ja hyvinvointivinkit ovat tärkeitä, niitä saa oivalluksia ja itsetuntemus lisääntyy. Toivon, että myös minun teksteistäni on siltä osin sinulle mahdollisimman paljon apua!

On kuitenkin asioita, joita ei voi tehdä yksin. Alla muutama syy sille, miksi yhdessä on helpompi päästä eteenpäin kuin yksin.

Valomainos, jossa lukee blah blah blah

Entä jos pelkkä keskustelu ei auta kun on vaikeaa

Joskus tuntuu, ettei enää jaksa jauhaa. Jos olet hakenut apua esimerkiksi uupumukseen, ahdistukseen tai masennukseen jo monestakin paikasta ja joutunut selittämään tilannettasi usealle taholle, etkä silti saanut tarvitsemaasi apua, et ole yksin. Asioista puhuminen on raskasta ja voi tuntua, että pelkkä keskustelu ei auta eikä vie eteenpäin. 

Tunneasioiden ja mielenterveysongelmien ratkaisut eivät useinkaan ole helppoja ja nopeita. Taustat ja tilanteet ovat monisyisiä, ja niistä keskusteleminen on tärkeää. Joskus sitä kuitenkin toivoisi että ongelmia voisi työstää toisellakin tavalla.

Tummaihoinen nainen pitelee päätään epäselvää taustaa vasten

Tunteiden käsittely ei tapahdu päässä

Oletko hyvä puhumaan tunteistasi? 

Jos olet jo opetellut tunnistamaan ja ymmärtämään tunteitasi ja käytöstäsi, voi olla että olet todella hyvin kärryillä siitä millaisia tunteita ja niihin liittyviä käytösmalleja sinulla on. Tunteiden kanssa selviäminen ja käytösmallien muuttaminen voi silti olla todella vaikeaa.

Joskus voi käydä niinkin, että kun etsii apua esimerkiksi ahdistuneisuuteen tai masennusoireiluun, joutuu huomaamaan olevansa liiankin hyvä selittämään ja ymmärtämään itseään. Monella on kokemuksia siitä, että ei tule oireineen otetuksi vakavasti, koska osaa selittää tilanteensa ”liian hyvin”. 

Varo tunteiden ohittamista

Tunteiden käsittelyyn ei kuitenkaan pelkkä logiikka riitä. Itse asiassa tunteista puhumalla voi tosiasiassa onnistua ohittamaan ne, jos niiden kokeminen unohtuu.

Käsi, johon heijastuvat sateenkaaren värit

Sukupuolisensitiivinen terapia ja turvallisuus

Yhdenvertaisuus on yksi tärkeimmistä arvoistani. Tiedän lähipiirini kokemuksista, että erityisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien voi olla vaikea löytää turvallista terapeuttia, ja sopivan etsiminen kokeilujen kautta voi olla paitsi turhauttavaa, myös satuttavaa.

Toisaalta pidän epämukavana oman terapiavastaanottoni julistamista turvalliseksi, sillä minähän en voi määrittää kenenkään kokemusta. Voin ainoastaan pyrkiä tarjoamaan mahdollisimman turvallisen tilan, ja mahdollisesti virheitä tehtyäni pyytää anteeksi ja luvata toimia jatkossa paremmin.

Haluan kuitenkin kirjata joitakin periaatteita ja käytäntöjä, joiden pohjalta toimin sekä terapeuttina että yksityiselämässä. Näiden myötä sukupuolisensitiivinen ja turvallinen terapia uskoakseni mahdollistuu. Jos jokin muu asia huolettaa, vastaan mielelläni mihin tahansa näihin liittyviin kysymyksiin.

Mielikuvamatkat - Utuinen ja unenomainen metsämaisema, jonka halki lentää lintuja

Mielikuvamatkat tarjoavat uusia oivalluksia

Kuvittele ihminen, josta et pidä tai jonka kanssa sinun on hankala olla. Millaisia mielikuvia ajatus herättää? Millaisia ajatuksia, muistoja, tuntemuksia kehossa?

Seuraavaksi joku, joka on sinulle läheinen. Miten mielikuvat ja tuntemukset muuttuvat?

Mielikuvat kertovat sisäisestä maailmastamme, ja ovat usein vahvoja. Jännittävä tilanne nostattaa jo ajatuksena kylmän hien pintaan, ja kuvittelemme jo etukäteen, mitä tulee tapahtumaan.

Positiiviset mielikuvat puolestaan auttavat rentoutumaan ja luomaan turvan tunnetta.