Tunnetyöskentelyn lähtökohtana on tunteiden kohtaaminen

Tunteet ovat monesti hankalia kavereita. Ne sinkoilevat ja purskahtelevat hallitsemattomasti sinne tänne ja niitä yrittää painaa sivuun etteivät ne häiritsisi elämää. Tai ne muuttavat koko elämän värittömäksi ja ankeaksi eikä niistä saa otetta. Tai ehkä ne kulkevat mukana tiukasti pois pakattuina iloisen hymyn takana.

Yhteistä näille kaikille variaatioille on yritys päästä hankalista tunteista eroon. Ilman niitä kaikki olisi hyvin, saatat ajatella.

Tunteiden työntäminen pois ei kuitenkaan hävitä niitä mihinkään. Siksi tunnetyöskentelyn lähtökohdaksi on otettava tunteiden kohtaaminen.

Ruskea pystypiano, jonka kannessa lukee "Play me"

Vaativuudesta ja kontrollintarpeesta on mahdollista vapautua

Kuulostaako tutulta: Sinulle on tärkeää tehdä asiat mahdollisimman hyvin. Mietit sitä, mitä sinulta odotetaan ja teet varmuuden vuoksi vielä vähän lisää tai paremmin. Kun et ole varma siitä, mitä sinulta halutaan, huolehdit siitä toimitko oikein ja oletko riittävän hyvä. Pysähtyminen saattaa olla vaikeaa, ja käsikirjoituksesta poikkeaminen häiritsevää. Ohjeiden seuraaminen on helppoa, omien päätösten tekeminen puolestaan…
Paljaat jalat kivellä keskellä virtaavaa vettä.

Voit lähteä liikkeelle vain siitä missä tällä hetkellä olet

Kun nykyhetkessä on hankala olla, tulee haaveiltua muutoksesta. Joskus aivan toisenlaisesta elämästä kuin mitä tällä hetkellä elät.

Jospa olisi enemmän aikaa… ja vähemmän stressiä. Enemmän iloa. Terveempi olo. Ei ahdistaisi. Saisi nukuttua. Tarkoitus elämälle. Jos olisi itse toisenlainen. Olisipa helpompi olla.

Kuten hiljattain kirjoitin, muutos edellyttää tunteiden kohtaamista. Kun uskaltaa kohdata nykyhetken ja todellisuuden, on helpompi nähdä polkuja muihin suuntiin. Eteenpäin voi lähteä vain siitä missä tällä hetkellä on.

Tiedätkö missä olet?

Muutoksen tarve on kaikilla omanlaistaan. Kaikki eivät tarvitse pitkiä terapioita päästäkseen eteenpäin ja voidakseen paremmin. Toisille taas pelkkä rentoutumisen opettelu ei riitä, jos on tarve suuremmalle elämänmuutokselle tai menneisyydessä on liikaa käsittelemättömiä asioita.

Millaista muutosta sinä kaipaat?

Kuva kompassista.

Muutos edellyttää tunteiden kohtaamista

Joskus elämästä tuntuu puuttuvan suunta. Ehkä tuntuu ettet tiedä mitä elämältäsi haluat, ja muutosta suuntaan tai toiseen on vaikea saada aikaan. Tiedät kuitenkin, ettet ole tyytyväinen nykytilanteeseen ja jotain ratkaisuja pitäisi tehdä.

Jumittava olo kätkee usein alleen tunteita, joita on vaikea kohdata. Seurauksena voi olla ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, josta on vaikea päästä omin voimin irti.

Uskallatko olla esillä?

Miltä tuntuu kertoa mielipiteitään tai omia tunteitaan muille?

Etenkin itselle merkityksellisten, niiden todella tärkeiden asioiden sanominen ääneen voi olla hermostuttavaa. Syke kohoaa, hikoiluttaa, vatsaa vääntää.

Mitä ne muut ajattelevat? Sopiiko olla tätä mieltä, onko tässä porukassa turvallista sanoa näin?

Luovuus ja itseluottamus kulkevat käsi kädessä. Millainen on sinun laulusi?

Nobody can tell ya
There’s only one song worth singing
They may try and sell ya
’Cause it hangs them up
To see someone like you

But you gotta make your own kind of music
Sing your own special song
Cass Elliot

Yksi upeimmista asioista minkä työssäni näen, on se kuinka asiakkaat löytävät itsestään luottamusta ja uskallusta olla juuri sellaisia kuin ovat.

Maailma kyllä tekee parhaansa kertoakseen jokaiselle meistä että pitäisi olla reippaampi, tehokkaampi, menestyvämpi… Ja toisaalta valitettavasti edelleen kulttuurissamme erityisesti muiden kuin miesten tulisi ymmärtää olla myös kilttejä ja rauhallisia, ja varoa olemasta liian äänekkäitä tai näkyviä.

Tiedätkö… Ei tarvitse kuunnella.

Tunteiden torjuminen eristää ihmisen itsestään

Tunteiden torjuminen eristää ihmisen itsestään

Olen seuraillut viime aikoina ilmastonmuutokseen liittyvää uutisointia, jossa esiintyy jatkuvasti sellaisia ilmaisuja kuin ilmastonmuutoksen uhka, sen torjunta tai taistelu sitä vastaan.

Jäin miettimään mitä sanavalinnat kertovat laajemmin kulttuuristamme, kun ongelmia lähestytään taistelun ja torjunnan näkökulmasta. Eikö sama päde myös henkilökohtaisella tasolla?

Pärjäämiseen keskittymällä ohitat omat tarpeesi

”Kyllä minä pärjään”, saatat ajatella.

Koronan ja rajoitusten keskellä, poikkeusoloissa, stressaavassa työssä, vaikeissa ihmissuhteissa. Aina on niitä, joilla asiat ovat huonommin, vai mitä? Niitä, jotka oikeasti tarvitsevat apua.

Sitten sitä vähän niin kuin tulee vetäydyttyä omiin oloihinsa pärjäämään. Odottelemaan, että tilanne helpottaa. Ehkä muutaman viikon päästä, tai kesällä?

Epäonnistumisen pelko rajoittaa elämää

Epäonnistumisen pelko rajoittaa elämää ja nakertaa itseluottamusta

Jätätkö usein asioita tekemättä, koska pelkäät epäonnistuvasi? Jotain uutta kokeilematta, koska et osaa? Jos epäonnistumisen pelko istuu olkapäälläsi estelemässä sinua, jää paljon asioita helposti kokematta.

Osaamattomuuteen voi liittyä häpeää, epävarmuutta tai pelkoa siitä että tulee naurunalaiseksi, eikä omien ajatusten rajoittavuutta aina edes itse huomaa. Epäonnistumiseen liittyviä hankalia tunteita voi kuitenkin opetella kääntämään kokeilunhaluksi, iloksi ja leikkisyydeksi.

Kaksi metsäpolkua - mikä on oikea valinta?

Miten tehdä oikeita valintoja – ja kuka määrittää mikä on oikein

Onko sinulla tapana jäädä miettimään ja arpomaan oikeita ratkaisuja? Ei arvoituksiin vaan elämänvalintoihin liittyen. Pitäisikö ryhtyä tuohon ihmissuhteeseen tai lähteä tästä suhteesta, hakea uutta työtä vai jäädä tähän nykyiseen, muuttaa tai alkaa opiskella…

Mistä valinnanvaikeus johtuu?

Isoja valintoja on valtavasti, ja vielä enemmän pienempiä. Kun päätökset ovat suuria ja tärkeitä, voi olla vaikea tehdä valintaa ollenkaan. Ehkä jäät miettimään uuteen työhön hakeutumista loputtomasti, mutta et koskaan ota konkreettisia askelia sen eteen. Tai valitset sen työn, joka tuntuu järkevämmältä ja hyväksyttävämmältä, ohittaen sen pienen äänen, joka ajatteli jotakin muuta. Tai ajaudut siihen, mitä tarjotaan, miettimättä enempää mitä itse haluat.

Yhteistä näille kaikille tilanteille on se, että et kuuntele itseäsi ja sitä, mitä itse todella haluat.

Miksi et?