Musiikkiterapeutti Anni Laine

Valmistuin laaja-alaiseksi, integratiiviseksi musiikkiterapeutiksi vuonna 2021 Eino Roiha -instituutista (yhteistyössä Jyväskylän yliopisto). Musiikkiterapeutin opinnot pätevöittävät sekä psykoterapeuttiseen musiikkiterapiatyöskentelyyn että mm. neurologiseen kuntoutukseen, ja opintoihin kuuluu lisäksi ohjattu käytännön harjoittelu sekä oma kolmivuotinen musiikkipsykoterapia.

Äänihoitajan pätevyyden olen saanut vuonna 2016 ValveWellnessin Sound Healing -kurssilla ääniterapeutti Merja Valven johdolla, ja lisäksi olen käynyt useita eri instrumentteihin sekä oman äänen käyttöön keskittyviä lyhyempiä kursseja. Klassinen musiikkikoulutukseni puolestaan on alkanut alle kouluikäisenä, ja musiikkiopiston perusoppimäärän lisäksi olen suorittanut edistyneempiä piano-opintoja Helsingin Konservatoriossa.

Olen lisäksi ollut pitkään kiinnostunut holistisista hoitomenetelmistä. Olen harjoittanut ja opiskellut mm. mindfulnessia, tunnetaitoja ja erilaisia kehollisia tapoja käsitellä tunteita jo yli kymmenen vuoden ajan, ja olen perehtynyt erityisesti traumojen käsittelyn ja hermoston hyvinvoinnin yhteyteen. 

Minulla on myös aiempi filosofian maisterin tutkinto vuodelta 2006.

  • Musiikkiterapeutti 2021
  • Äänihoitaja 2016
  • Hyvinvointivalmentaja
  • Yrittäjä
  • FM 2006
  • KELAn palveluntuottaja (nuorten kuntoutuspsykoterapia)
    Lisäkoulutukset:
  • Traumaperäisen häpeän kanssa työskentely (2020)
  • Music and Imagery for Health (2023-2024)

Ota yhteyttä

Matkani musiikkiin

Musiikki on merkityksellistä. Se tavoittaa tunteita, välittää sanojen ulottumattomissa olevia merkityksiä ja yhdistää ihmisiä. Ääni ja sen värähtelyt puolestaan resonoivat kehossa ja mielessä auttaen tavoittamaan kokemuksia ja tuntemuksia, joihin on muuten vaikea saada kosketusta.

Opin tunnistamaan musiikin voiman jo lapsena, kun kanavoin tunteitani pianon ääressä. Pianoa olen soittanut pienestä pitäen, ja musiikki on aina ollut minulle ensisijaisesti tunnetta ja eläytymistä – ei niinkään taitoa ja tekniikkaa.

Nuorena uskoin, että musiikista tulisi minulle ammatti, mutta elämä vei mukanaan, ja niin ei silloin käynytkään. Ei ollut vielä sen aika.

Sittemmin olen vaihtanut alaa, oppinut tuntemaan itseni ja löytänyt paikkani. Minulla on kuuntelemisen ja läsnäolon lahja, joka ohjasi minut tekniseltä uralta kohti terapia- ja hoitotyötä. Lähdin opiskelemaan musiikkiterapiaa ja hoitavaa ääntä, ja niiden avulla autan nykyään muita kohti vahvempaa itsetuntemusta ja hyvinvointia.

Minulle on tärkeää olla omalta osaltani luomassa maailmaa, jossa jokainen voi tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Omien kipeiden haavojensa kohtaaminen on usein pelottavaa, ja se ei ole mahdollista ilman turvallista tilaa. Mielestäni kenelle tahansa kanssakulkijalle – terapeutille, hoitajalle, valmentajalle – on olennaista löytää kokemus omasta voimasta ja turvasta, josta käsin on mahdollista olla läsnä toiselle, ja toisaalta myös ymmärrys omasta keskeneräisyydestä, jotta voi kohdata toisen keskeneräisyyden. Valmiiksihan ei kukaan meistä ehdi tässä elämässä tulla.

Työssäni näkyy erityisesti  myös vuosien varrella kerätty kokemus kehotietoisuudesta ja hyväksyvästä läsnäolosta, joiden kautta mahdollistuu vahva yhteys itseen ja omiin kokemuksiin. Yhdessä hoitavan äänen ja musiikkiterapian menetelmien kanssa nämä muodostavan vahvan pohjan joka kannattelee pahimpienkin karikkojen yli.

Jokaisella meistä on omanlaisensa matkansa parempaan vointiin, kohti tasapainoa. Sillä matkalla haluan kulkea mukana, rohkaisten pysähtymään ja kuuntelemaan itseä. Sillä sinusta löytyvät kyllä kaikki vastaukset.

Sävel kerrallaan kohti harmoniaa,

Anni