Äänihoidon fysiologiset vaikutukset

Jos olet koskaan ihmetellyt, mitä hoitava ääni oikeastaan on ja mitä hyötyä siitä saa, tämä artikkeli vastaa kysymyksiisi. Fysiologisella tasolla äänihoidon vaikutukset liittyvät kehon normaalin toiminnan palauttamiseen ja kehon epätasapainotilojen korjaamiseen.

Äänihoito syvärentouttaa

Äänihoito on valtavan rentouttavaa. Rentouttava vaikutus johtuu mm. siitä, että harmoniset äänet aktivoivat parasympaattista hermostoa, joka saa kehon ’taistele tai pakene’ -reaktiot laantumaan. Jos kehossa on kireyttä, hoitava ääni auttaa lihaksia rentoutumaan ja antaa hengitykselle tilaa kulkea vapaammin.

Harmonisten äänten kuuntelu vaikuttaa myös aivoaaltojen taajuuksiin konkreettisesti rauhoittaen aivojen toimintaa ja tuoden ne lepotilaan, jossa arkiajattelu antaa tilaa alitajunnalle, inspiraatiolle ja oivalluksille.

Stressi lievittyy

Stressaantunut keho on jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa: Sydämen syke tihenee, hengitys ohenee, stressihormoni adrenaliini jyllää kehossa ja mieli on levoton. Lihakset kiristyvät ja ruuansulatus toimii huonosti. Kaikki tämä on asiaankuuluvaa, jos kyse on elämästä ja kuolemasta, mutta valitettavan usein arkemme on niin kiireistä, että keho on jatkuvasti taisteluvalmiudessa. Siksi on tärkeää antaa itselle tilaa pysähtyä ja rauhoittua, ja hoitava ääni on tässä tehokas apu.

Keho tasapainottuu

Kun parasympaattinen hermosto aktivoituu, stressireaktiot helpottuvat ja keho pääsee palautumaan normaalitilaan. Aineenvaihdunta alkaa toimia normaalisti ja keho alkaa korjata stressin aiheuttamia ongelmia. Monet vaivat kuten päänsäryt ja vatsaongelmat voivat olla stressistä lähtöisin, ja kun stressitaso laskee, keho tasapainottaa itse itsensä ja vaivat helpottavat.

Kivut laantuvat

Harmoniset äänet aktivoivat kehoa myös monella muulla tavalla. Kun äänivärähtely kulkee kehossa, se saa kudokset resonoimaan. Tämä voi tuntua hyvin konkreettisesti hoidon aikana, kun ääni kulkeutuu koko kehon läpi. Ääniresonanssi avaa kehon tukoksia kuten kireitä lihaksia ja tehostaa kehon nestekiertoa ja verenkiertoa, mikä puolestaan edesauttaa hapen kulkeutumista ongelma-alueille. Tämä aktivoiva vaikutus voi näkyä mm. kipujen, turvotuksen tai puutumisen vähenemisenä.

Äänihoidosta on hyötyä myös monella muulla tasolla – seuraavassa artikkelissa avaan hieman äänihoidon psyykkisiä vaikutuksia.

Kiinnostuitko?

Musiikkiterapeutti Anni Laine auttaa stressaantuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?