Ajatus harhailee. Pitäisi saada tärkeä teksti kirjoitettua, mutta mitään ei synny. Aikataulu pukkaa päälle, hermostuttaa. Some imee mukaansa, mutta tekemättömät työt ahdistavat. Kunnes ruudulle osuu musiikkivideo, joka saa ahdistuksen katoamaan. Rytmit ja melodiat vievät mennessään, ja pian iskee inspiraatio: tekstiä alkaa syntyä kuin itsestään.
Monesti musiikki vaikuttaa arjen tiimellyksessä meihin vaivihkaa, vähän yllättäen ja huomaamatta. Musiikin avulla mielialan säätely on kuitenkin yllättävän helppoa, kun sen tekee tietoisesti. Kiinnittämällä huomiota siihen, miten musiikki vaikuttaa omaan oloon, on helpompi käyttää sitä työkaluna sujuvamman arjen löytämiseksi.
1. Tunnista arjen hankalat hetket
Kun pysähdyt ajattelemaan arkeasi, nouseeko mieleesi tilanteita, jotka ovat toistuvasti vaikeita? Esimerkiksi uuteen aamuun herääminen, hankalan työtehtävän aloittaminen tai vaikkapa yleisön eteen astuminen. Tee lista asioista, jotka saavat sinut hermostumaan tai pahalle tuulelle.
2. Huomaa musiikin vaikutus
Mieti sitten, miten mielimusiikkisi vaikuttaa sinuun. Kuunteletko erilaista musiikkia eri tunnetiloissa? Millainen musiikki helpottaisi oloasi vaikeissa tilanteissa? Listaa itsellesi muutamia kappaleita, jotka saavat sinut esimerkiksi
- piristymään
- rentoutumaan
- aloittamaan työt
- lähtemään lenkille
- rohkaistumaan
- tekemään jotakin epämukavaa
- pysähtymään ja rauhoittumaan
- inspiroitumaan
Hyödyllisintä musiikkia on useimmiten oma mielimusiikki. Jos et voi sietää Mozartia, on turha väkisin kuunnella sitä siinä toivossa, että aivotoiminta kirkastuu ja äly säkenöi, sanoivat tutkimukset mitä tahansa. Musiikkikokemus on aina yksilöllinen, joten etsi omat lempiartistisi ja musiikkityylisi, ja valitse niistä eri tilanteisiin parhaiten sopivat kappaleet. Älä kuitenkaan unohda, että maailma on täynnä musiikkia, jota et ole vielä kuullut – kokeile ja kuuntele ennakkoluulottomasti, ehkä löydät uusia suosikkeja!
3. Tuo musiikki arkeen
Kun olet löytänyt yhteyksiä mielialojesi ja musiikin välillä, viimeinen ja ehkäpä haastavin askel on ottaa arjen soundtrackisi käyttöön tositilanteessa. Silloin kun olo on hankala, ei ole helppo toimia totutusta poikkeavalla tavalla. Mutta kun mielialan säätely musiikin avulla alkaa sujua, siitä tulee pikkuhiljaa tapa, joka voi pelastaa monta huonoa hetkeä.
Nyt jos löydät itsesi ajattelemasta, että kuulostaa kivalta, täytyypä joskus kokeilla – älä jätä tätä myöhempään! Tämä on käytännön harjoitus, elämänmittainen sellainen. Kokeile, et varmasti kadu.
Musiikkiterapeutti Anni Laine auttaa stressaantuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?