Istuin hiljattain tietokoneella tekemässä hommia ja kaipasin jotakin keskittymistä avittavaa musiikkia, mutta kaikki meditatiiviset ja rauhalliset kappaleet lähinnä ärsyttivät. Kesti hetken että tajusin: tarvitsin rytmiä. Ei mitään liian raskasta musiikkia, mutta rytmillistä ja eteenpäinvievää, joka veisi myös työasioita eteenpäin.
Millaisissa rytmeissä elät?
Miten olennainen asia rytmi onkaan. Elämä on täynnä monenlaisia rytmejä – on unirytmit, päivärytmit, ruokarytmit, viikkorytmit… ja tietenkin kehomme rytmit kuten hengitys, sydämen syke ja kuukautiskierto. Maapallokin pyörii omassa rytmissään, johon luonto asettuu vuodenkierron myötä.
Ihmisen arki ei useinkaan asetu luonnon rytmeihin, minkä seurauksena elämä voi olla pakkotahtista ja ilotonta muiden rytmien tahdissa marssimista. Tai jos olosuhteet sen sallivat, voi elämä myös muodostua rytmittömäksi ajelehtimiseksi, jolloin on vaikea saada asioita aikaan.
Tunnista sisäinen rytmi
Olennaista onkin kuunnella itseään, tunnistaa omat rytminsä ja seurata niitä: hidastaa rytmiä kun kaikki energia menee kellon perässä pysymiseen, ja nojautua rytmeihin kun aika lipuu käsistä. Huomaatko miltä sinun elämäsi rytmit näyttävät ja miten voisit niitä tasapainottaa?
Musiikkia voi käyttää apuna: monesti juuri rytmi on se joka musiikissa vetää mukaansa. Sopivalla musiikkivalinnalla voi vähentää kierroksia tai auttaa jatkamaan eteenpäin. Samankin päivän aikana voi tarvita monenlaista rytmittämistä riippuen päivän ohjelmasta.
Jos oman itsen kuuntelu on vaikeaa, pysähdy hetkeksi oman kehosi rytmiin:
Istu ryhdikkäästi jalkapohjat maassa, sulje silmät ja keskity kuuntelemaan hengitystäsi. Onko se nopea vai hidas? Sinkoilevatko ajatukset sinne tänne vai liikkuvatko laiskasti? Pyri havainnoimaan itseästi arvostelematta ja hyväksyen.
Hetken kuulosteltuasi anna hiljaisen hyminän nousta uloshengityksen mukana. Tunne värähtely kehossa. Jatka hymisemistä ja kysy itseltäsi, millaista rytmiä tarvitset juuri nyt. Anna vastauksen nousta mieleen vaatimatta – anna itsellesi lupa yllättyä siitä. Palaa lopuksi hiljaiseen hengitykseen ja kuuntele oloasi.
Mitä huomaat?
Oman itsen kuuntelu auttaa huomaamaan ajoissa, kun keho tai mieli alkaa käydä ylikierroksilla. Silloin kannattaa pysähtyä rytmittämään arkea toisella tavalla ja antaa itselleen tilaa palautua.
Musiikkiterapeutti Anni Laine auttaa stressaantuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?