Tunteiden ilmaiseminen ei vaadi sanoja

Tunteiden ilmaiseminen ei pohjimmiltaan ole rauhallista keskustelua. Kuvittele taapero polkemassa jalkaa ja säestämässä kiukkuaan sanattomalla huudolla. On sanomattakin selvää, että kiukusta on kyse, vai mitä?

Jokaisella tunteella on omat ominaispiirteensä, ja yleisimmät perustunteet on helppo tunnistaa sanattomasta ilmaisusta. Esimerkiksi sekä vihaan että suruun voi liittyä kyyneliä, mutta niiden tuntuma on muuten erilainen.

Tunteet musiikkina

Tunteissa on myös luonnostaan musiikillisia piirteitä.

Viha esimerkiksi on usein kovaäänistä, ja sitä voi ajatella myös nopearytmisenä – kuten aiemmin mainittu jalan polkeminen.

Surun sävelet voivat olla viipyilevämpiä, ja ne yhdistyvät yleensä mollivoittoiseen ilmaisuun.

Ei ole sattumaa, että musiikki ja tunteet yhdistyvät tällä tavalla. Musiikin ja kielen kehittymisen historiasta ei ole varmaa tietoa, mutta uskotaan, että rytmit ja musiikillinen ilmaisu ovat kehittyneet ennen puhetta.

Samoin lapsen tunneilmaisu on musiikillista – melodista, rytmistä, dynaamista – paljon ennen puhutun kielen oppimista. Tutkimusten mukaan hyvin pienet lapset pystyvät myös tunnistamaan musiikista esimerkiksi pelottavia tai surullisia piirteitä ennen kuin niitä on voinut tietoisesti oppia.

Kokemus ennen sanoja

Tunteiden sanoittaminen ei siis ole ainoa tapa ilmaista niitä.  Itse asiassa pelkkä sanoissa pysyttely saattaa olla liiankin analyyttistä ja etäännyttää varsinaisesta tunnekokemuksesta.

Tunteiden ilmaiseminen musiikin kautta auttaa irrottautumaan analyyttisyydestä ja asettumaan kokemuksen tasolle. Taito siihen on jokaisella, sillä jokaisessa meissä asuu tavalla tai myös se jalkaa polkeva lapsi, joka tietää miten ilmaista tunnettaan ja miltä se kuulostaa.

Kokemuksen jälkeen voi palata puheeseen, sillä kuten taaperokin lopulta hyötyy tunteen nimeämisestä, kokemuksen sanoittaminen auttaa ymmärtämään itseä ja jäsentämään omaa oloa.

Tervetuloa musiikkiterapiaan!

Musiikkiterapia tarjoaa monenlaisia tapoja kohdata ja käsitellä tunteita, ja se auttaa lievittämään ahdistusta, masennusta sekä stressiä. Terapiaan tavoitteet ja kesto sovitaan aina yksilöllisesti, ja lyhyestäkin terapiajaksosta on usein paljon apua.

Ota yhteyttä ja jutellaan lisää!