Anna kaikkien tunteiden tuntua – älä unta näe?

Kirjoitin vastikään someen että annetaan kaikkien tunteiden tuntua.

Entä kun ne tunteet ovat kestämättömiä? Kun mieli on täynnä sietämätöntä ahdistusta tai lähipiiri kavahtaa jokaista tunnepurkausta. Ja joku tulee sanomaan, että anna tunteiden tuntua. Onpa typerä ohje!

Minäpä avaan asiaa.

Sietämättömät tunteet ovat monisyinen vyyhti

Ensinnäkin, on ihan ok että kaikkien tunteiden tunteminen noin vain ei ole mahdollista. Se on asia, joka vaatii aikaa ja harjoitusta, eikä tapahdu hetkessä.

Kun tunteet ovat sietämättömiä, liian vaikeita ja liian suuria, on useimmiten kyse siitä, että käsittelemättömien tunteiden vyyhti on päässyt kasvamaan liikaa, eikä keho ja mieli tiedä mitä tehdä niille.

Käsittelemättömille tunteille tarvitaan tilaa

Yksi osa vyyhtiä on se, että ahdistuksen ja hallitsemattomien tunnepurkausten takana on todennäköisesti valtava määrä muita tunteita, joilla ei ole ollut tilaa tulla käsitellyksi.

Ne voivat olla peräisin lapsuudesta asti – harva meistä tämän hetken aikuisista on saanut lapsena oppia tunteiden kohtaamista ja käsittelyä. Vasta viime aikoina tunnetaidoista on ylipäätään alettu puhua, ja vasta nyt lapsiakin opetetaan ylipäätään edes tunnistamaan tunteita.

Ahdistus ei myöskään oikeastaan ole itsessään tunne, vaan ennemmin kasaantunutta tuskaa. Se on oire siitä, että jotakin on jäänyt käsittelemättä ja kohtaamatta, ja kaikki se käsittelemätön velloo sisällä epämääräisenä ahdistuksena. Kun piiloon painetut kokemukset pääsevät päivänvaloon, niiden voima vähenee.

Kovia kokenut keho ei kestä kaikkia tunteita ilman harjoitusta

On myös tärkeä tietää, että kun tunteet ovat sietämättömiä, kyse on myös siitä, ettei kehossa ja hermostossa ole fysiologisesti kapasiteettia eli kykyä ottaa vastaan kaikkia noita tunteita ja niihin liittyviä kehotuntemuksia.

Eriasteiset traumakokemukset vaikuttavat tähän. PTSD eli traumaperäinen stressihäiriö on yksi esimerkki, mutta myös kehityksellinen eli lapsuusajan trauma sekä lievemmätkin kokemukset, joissa oma tunne ja olo on tullut mitätöidyksi tai jäänyt käsittelemättä, aiheuttavat katkoksen tunnekokemuksen (joka on aina myös kehokokemus) ja sen kohtaamisen väliin.

Oma kapasiteetti kohdata kehoon kertynyttä tunnetaakkaa, ahdistusta ja hermostollista stressiä tai traumaa kehittyy pikkuhiljaa, opettelemalla hermoston säätelyä ja kehotuntemusten huomioimista.

Tunteet eivät ole ongelma

Ongelma ei siis ole oikeasti siinä, että tunteita on liikaa ja ne ovat vääränlaisia. Itse asiassa huonoja tai negatiivisia tunteita ei ole olemassakaan: ne ovat kaikki omalla tavallaan tärkeitä ja niitä on hyvä oppia kuuntelemaan. Tunteet muodostuvat kuitenkin ongelmallisiksi, kun ei ole keinoja niiden kohtaamiseen.

Muutos on mahdollinen

Jos kamppailet sietämättömien tunteiden kanssa, on hyvä muistaa nämä:

  • Ahdistuksen takana on useimmiten tärkeitä tunteita ja kokemuksia, jotka kaipaavat huomiotasi.
  • On mahdollista päästä käsiksi noihin taustalla vaikuttaviin asioihin ja oppia kohtaamaan ne hallitusti suistumatta tuskaan ja ahdistukseen. Tavoite ei ole päästä tunteista eroon, vaan oppia olemaan niiden kanssa läsnä.
  • Sinussa ei ole mitään vikaa. Kaikki se mitä olet kokenut, vaikuttaa siihen miltä elämäsi näyttää nyt, ja monet tällä hetkellä ongelmalliset toimintamallit ovat alunperin olleet selviytymismekanismeja kestämättömässä tilanteessa. Se ei ole sinun vikasi. Et ole vääränlainen tai peruuttamattomasti rikki.

Jos kaipaat apua ahdistuksen ja vaikeiden tunteiden käsittelyyn, musiikkiterapia on hyvä apu. Musiikkiterapiassa hyödynnetään keskustelun lisäksi luovia ja kehollisia menetelmiä, jotka auttavat purkamaan tunnesolmuja ja vahvistamaan kehon kykyä kestää vahvoja tunteita. Tervetuloa tutustumaan!