Tunnetyöskentelyn lähtökohtana on tunteiden kohtaaminen

Tunteet ovat monesti hankalia kavereita. Ne sinkoilevat ja purskahtelevat hallitsemattomasti sinne tänne ja niitä yrittää painaa sivuun etteivät ne häiritsisi elämää. Tai ne muuttavat koko elämän värittömäksi ja ankeaksi eikä niistä saa otetta. Tai ehkä ne kulkevat mukana tiukasti pois pakattuina iloisen hymyn takana.

Yhteistä näille kaikille variaatioille on yritys päästä hankalista tunteista eroon. Ilman niitä kaikki olisi hyvin, saatat ajatella.

Tunteiden työntäminen pois ei kuitenkaan hävitä niitä mihinkään. Siksi tunnetyöskentelyn lähtökohdaksi on otettava tunteiden kohtaaminen.

Kun tunteille ei ole sanoja

Yksi tapa kohdata tunteita on pyrkiä sanoittamaan niitä. Perustunteiden kuten surun tai vihan kaivaminen masennuksen ja ahdistuksen alta onkin hyödyllistä. Aina tunteille ei kuitenkaan löydy sanoja, vaan tunnekokemus voi väistää sanallista muotoa ja ainoat sanat saattavat olla ”tuntuu pahalta”.

Sanojen puute ei onneksi estä tunteiden käsittelyä, sillä tunteet eivät ole ajatuksia eivätkä majaile ainoastaan mielessä. Tunteet ovat kokonaisvaltaisia, kehollisia kokemuksia, ja ne voi tavoittaa myös muilla keinoin.

Tunnetyöskentelyn avuksi musiikki ja kehotietoisuus

Autan asiakkaitani kohtaamaan tunteitaan sekä musiikillisesti että kehollisesti, usein hyödyntäen molempia yhtä aikaa. Surullinen musiikki saattaa esimerkiksi liikuttaa kyyneliin asti ja muistuttaa omista suruista. Kun nämä tunteet ottaa vastaan sallien, olo kevenee ja tilanne näyttäytyy uusin silmin.

Kehollisen työskentelyn kautta puolestaan on mahdollista päästä kosketuksiin tunteen kanssa puhtaana kokemuksena ja tuntemuksena. Sen kohtaaminen, kokeminen ja ilmaiseminen ilman järkeilyä ja analysointia auttaa purkamaan ja käsittelemään tunteita syvemmällä tasolla kuin mihin pelkästään ajattelemalla voi päästä.

Menneet kokemukset nykyhetkessä

Nykyhetkessä ilmenevät tunteet eivät aina suinkaan liity tämänhetkiseen elämäntilanteeseen. Asiakkaani työskentelevät usein sellaisten tunteiden kanssa, jotka ovat jääneet käsittelemättä vuosia sitten, ehkä jopa lapsuudesta asti. Mitä enemmän käsittelemättömiä tunteita (eli traumoja, asian vakavuudesta riippumatta) kannat mukanasi, sitä vahvemmin tuntein reagoit nykyhetkeen – vanhat haavat aktivoituvat yhä uudelleen, kunnes pysähdyt kuuntelemaan ja kokemaan sen, mitä aikoinaan et ole osannut tai pystynyt kohtaamaan.

Etenkään suuria ja vaikeita traumoja ei toki voi kohdata kaikkia kerralla, siihen tarvitaan sekä aikaa että riittävää turvaa. Avaimet parempaan oloon ovat kuitenkin sinussa: Kaikki tunteet kaipaavat nähdyksi tulemista ja huomioimista, aivan kuten sinä itsekin.

Jos kaipaat apua tunteiden kohtaamiseen ja käsittelyyn, ota yhteyttä tai varaa maksuton tutustumisaika, niin katsotaan miten voin parhaiten olla avuksi.