Musiikki hyvinvoinnin tukena arjessa

Musiikilla on valtava voima lisätä hyvinvointia. Mitä enemmän olen syventynyt aiheeseen, sitä enemmän musiikista on tullut tietoinen hyvinvoinnin väline omassa arjessani. Mikä parasta, terapeuttisista vaikutuksista voi hyötyä kuka tahansa – tästä artikkelista löytyy kokoelma vinkkejä musiikillisempaan arkeen.

Kuuntele musiikkia

Kuuluuko musiikin kuuntelu omaan arkeesi? Ehkä kuljet työmatkat radiota tai soittolistoja kuunnellen, ehkä töissäkin soi musiikki. Kuunteletko musiikkia kotona?

Pysähdy hetkeksi miettimään, millaista musiikkia kuuntelet ja mitä varten.  Musiikki on usein mukana arjessa taustalla, mutta kun sen ottaa käyttöön tietoisesti eri tilanteissa, voi huomata hyötyvänsä musiikista entistä konkreettisemmalla tavalla.

Jos esimerkiksi mieli on matalalla, voi iloisen ja rytmikkään musiikin kuuntelusta olla hyötyä. Kun pitäis tehdä sitä, tätä ja tuota, auttaisiko energinen ja tanssillinen musiikki? Klassisen musiikin on tutkittu toimivan erityisen hyvin aivotyötä vaativaan työskentelyyn, ja kun elämä on stressaavaa ja on vaikea pysähtyä, rauhallinen musiikki auttaa. Huomaa myös, että tutkimusten mukaan oma mielimusiikki tehoaa yleensä kaikkein parhaiten!

Olen itse huomannut, että olennaista on kiinnittää huomiota mielialoihin ja omaan oloon, jotta musiikkivalintoja voi tehdä tietoisesti.  Joskus  kun olen hukannut puoli päivää tehottomaan valumiseen, on hämmästyttävää miten musiikin avulla pääsee hetkessä kiinni inspiroivaan tekemiseen – ja sitten ihmettelen miksi ei heti tullut mieleen ottaa musiikki hyötykäyttöön.

Kiinnitä huomiota arjen äänimaailmaan

Musiikin lisäksi on hyvä miettiä minkälainen arjen äänimaailma muuten on. Millaisiin ääniin heräät – onko herätyskellon ääni miellyttävä ja auttaako se aloittamaan aamun oikealla jalalla? Kuuluuko päivän aikana paljon melua tai levottomia ääniä, ja voisiko niiltä suojautua esimerkiksi kuulokkeilla? Mitä kuulet nukahtaessasi, entä nukkuessasi? Kuuloaisti on aktiivinen unessakin, ja öiset äänet voivat vaikuttaa unen laatuun.

Hiljaisuus on myös tärkeä huomata. Saatko tarpeeksi hiljaisia hetkiä arjen keskelle?

Laula

Kuinka paljon laulat? Autossa, kotona, suihkussa – yksin, perheen kanssa, kuorossa? Laulamisen moninaisista hyödyistä voi lukea esimerkiksi aiemmasta artikkelistani Laulaminen lisää hyvinvointia.

Yksi tapa lisätä hyvinvointia laulamalla on ottaa sanaton vokaalilaulu osaksi arkea. Itse pysähdyn usein nykyään hetkeksi omaan ääneen, jos olo on jollain lailla hankala tai mieli kaipaa kirkkautta. Ota hyvä asento, sulje silmät ja päästä uloshengityksen mukana pitkä AA-ääni haluamaltasi korkeudelta. Kuulostele miltä kehossa tuntuu, kokeile eri vokaaleja. Jos jokin kohta kehossa kiristää, jumittaa tai särkee, kokeile helpottaa oloa suuntaamalla äänivärähtely sinne.

Musisoi yhdessä

Yhteisöllinen musiikki on aina ollut tiivis osa ihmiskunnan historiaa. Kautta maailman on keräännytty leirinuotioille, koteihin ja juhlatilaisuuksiin laulamaan, soittamaan ja tanssimaan yhdessä. Omassa individualistisessa yhteiskunnassamme yhteisöllisyys tuntuu välillä olevan katoava luonnonvara, ja laulu- ja soittotaitoa pidetään usein harvojen lahjakkaiden etuoikeutena. Kuitenkin jokainen hyötyisi yhteislauluista, eikä soittamiseen välttämättä tarvita vuosien musiikkiopisto-opintoja.

Olen vahvasti sitä mieltä, että musiikki kuuluu kaikille, ja olenkin ottanut missiokseni levittää sitä mahdollisimman laajalle. Vaikka itselläni on takana pitkät klassiset piano-opinnot tekniikkaharjoituksineen ja tutkintoineen, soittaminen on silti edelleen minulle pääasiassa tunnetta eikä pilkuntarkkaa suoritustekniikkaa. Luovu sinäkin suorittamisesta ja vertailemisesta ja nauti musisoinnista missä ikinä mahdollista!