Epäonnistumisen pelko rajoittaa elämää ja nakertaa itseluottamusta

Jätätkö usein asioita tekemättä, koska pelkäät epäonnistuvasi? Jotain uutta kokeilematta, koska et osaa? Jos epäonnistumisen pelko istuu olkapäälläsi estelemässä sinua, jää paljon asioita helposti kokematta.

Osaamattomuuteen voi liittyä häpeää, epävarmuutta tai pelkoa siitä että tulee naurunalaiseksi, eikä omien ajatusten rajoittavuutta aina edes itse huomaa. Epäonnistumiseen liittyviä hankalia tunteita voi kuitenkin opetella kääntämään kokeilunhaluksi, iloksi ja leikkisyydeksi.

Vankina uskomusten rajaamassa lokerossa

Kun kävin lapsena pianotunneilla, olin nopea oppimaan ja taitava lukemaan nuotteja. Nuoteista soittaminen ja tekninen osaaminen kehittyi nopeasti, mutta ennen pitkää musiikillinen ilmaisuni muuttui rajoittuneeksi..

Kaikki improvisointi tai minkäänlaisen oman materiaalin tuottaminen – myös korvakuulolta soittaminen tai sointumerkeistä säestäminen – tuntui ahdistavalta. Jos ei ollut selkeän, valmiin ohjeen tuomaa turvaa, en uskaltanut edes kokeilla.  Niin vahva oli uskomukseni siitä, että en osaa soittaa muuta kuin sitä mitä nuotissa sanotaan.

Musiikin avulla on mahdollista vapautua rajoitteista

Vasta kun tutustuin musiikkiterapiaan, tajusin, että kyse ei ole siitä että pitäisi aina soittaa oikein tai onnistua suorituksessa. Aloin taas löytää soittamisen iloa, leikkisyyttä ja vapautta.

Ja kun uskaltauduin nuottikuvan ulkopuolelle ja soittamaan vapaasti, samalla vahvistui myös luottamus siihen että elämä kantaa, vaikka kaikkea ei tekisi ja suorittaisi niin täsmällisesti. Aloin uskoa, että virheiden tekeminen ei olekaan niin vaarallista – ei ainoastaan musiikissa, vaan myös elämässä ylipäänsä.

Tätä nykyä tämä on yksi työni kulmakivistä: Autan asiakkaitani tutkimaan omia kipupisteitään, joissa itsekriittisyys ja epäonnistumisen pelko nostavat päätään, ja kohtaamaan ne uteliaisuudella.

Miltä tuntuu kokeilla vapaasti asioita? Miltä tuntuu, jos ei aina tarvitsekaan olla oikeassa? Jos ei tarvitse tietää mitä tekee? Jos voisi heittäytyä leikkimään ja kokeilemaan?

Lopulta se, mitä tehdään musiikillisesti terapiassa tai hyvinvointivalmennuksessa, siirtyy arkielämään tavalla tai toisella. Voit oppia huomaamaan niitä hetkiä, joissa ensireaktio on luovuttaa, ja löytää mahdollisuuden ajatella toisella tavalla. Vaikka epäonnistumisen pelko kuiskii korvaan että et osaa, entä jos kokeilisit silti?

Musiikkiterapeuttina autan stressaantuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?