Ei haittaa jos ei osaa puhua tunteista

Minun, kuten niin monen muunkin, oli lapsena ja nuorena vaikea tunnistaa tunteitani. Olin ”kiltti tyttö” ja oppinut ohittamaan ison osan vaikeista tunteista. En todellakaan osannut puhua niistä.

Mutta kun olo oli tavalla tai toisella levoton ja hankala, istuin pianon ääreen ja aloin soittaa – fiiliksellä ja tunteella, viis siitä meneekö ihan putkeen.

Musiikkiin mahtuivat ne tunteet, joilla ei ollut muuta muotoa, vaikka en sitä itse silloin vielä ymmärtänytkään.

Onko tunteillesi ollut tilaa?

Tunteiden sivuuttaminen opitaan usein lapsuudessa. Ehkä niille ei ole ollut tilaa, ehkä ne on aktiivisesti ohitettu tai kielletty. Ehkä ohittaminen on tapahtunut vahingossa aikuisen sanoessa esimerkiksi ettei tarvitse itkeä.

Lopputuloksena on vaikea saada kosketusta varsinaiseen tunnekokemukseen, jolloin tunteet helposti kasautuvat kipeäksi möykyksi. Kun tunteille ei ole tilaa tai ilmaisukanavaa, tuo tunnemöykky näyttäytyy esimerkiksi ahdistuksena ja epämääräisenä vaikeana olona.

On hyvä ymmärtää, miksi tunteiden käsittely on niin vaikeaa. Puhuminen ei kuitenkaan aina auta avaamaan jumittuneita tunteita.

Musiikki auttaa ilmaisemaan sanattomia kokemuksia

Yksi musiikkiterapiaan liittyvä harhaluulo on, että musiikki on jollakin tavalla ylimääräistä ja vie huomion pois käsiteltävistä asioista. Oikeastaan asia on päinvastoin: Musiikin avulla pääse usein nopeasti käsiksi asian ytimeen.

Musiikkiin voi kanavoida tunnetta, josta ei osaa puhua tai jota ei ehkä edes itse tunnista.

Aivan varhaislapsuuden kokemukset ovat myös lähtökohtaisestikin sanojen ulottumattomissa, sillä ennen puheen oppimista kaikki tunnekokemukset ovat kokonaisvaltaisia ja kokemuksellisia. Mikään määrä sanoittamista ei koskaan pysty tavoittamaan esimerkiksi pienenä vauvana koettua hätää ja turvan puutetta.

Musiikkiterapiassa kokemus tulee kuulluksi

Terapiassa ei tarvitse olla pianisti tai mikään muukaan muusikko. Pelkästään musiikkia kuunnellen voi jo päästä monin tavoin tunteiden äärelle, ilmaista sanatonta.

Sitten jos (tai kun) uskaltautuu tarttumaan myös soittimiin, löytyy niistä rajaton määrä säveliä, rytmejä, äänensävyjä ja muotoja, joilla voi pukea kokemuksensa musiikiksi.

Se ei vaadi musiikkiopintoja tai mitään mystistä synnynnäistä musikaalisuutta, sillä ihmisyyteen itsessään kuuluu kokemus ja ymmärrys musiikin ilmaisuvoimasta. Ei siis haittaa, jos ei osaa puhua tunteista. Voin auttaa käsittelemään niitä ilmankin, ja usein sanat löytyvät myöhemmin.