Muutosten tekeminen elämään aiheuttaa helposti kärsimättömyyttä. Miksen ole jo perillä, moni kysyy. Ei Roomaakaan rakennettu yhdessä päivässä, vai miten se sanonta menee?

Oli miten oli, totta se on.

Jokin tässä nykyisessä maailmanmenossa houkuttelee hankkimaan isoja tuloksia nopeasti, ole kyse sitten rahasta, lihaksista, painosta tai mistä vain. Pitäisi puskea, heittäytyä ja voittaa.

Vastustan tätä kaikkea. Tulipahan sanottua.

Sen lisäksi, että tällainen mielenmaisema usein johtaa uupumukseen, se ei kerta kaikkiaan toimi. Tavoite karkaa jatkuvasti käsistä, eivätkä tulokset ole kestäviä.

Mielenterveys ei kohene taikakeinoin

Tietenkin tässä rivien välissä ajattelen nyt mielenterveyttä ja hyvinvointia. Jos on pitkään keikkunut toimintakyvyn rajoilla tai heilahtanut siitä jo ylikin, sitä toivoo mitä tahansa taikakeinoa avuksi.

Taikakeinot eivät kuitenkaan poista pitkään jatkunutta masennusta, ahdistusta tai uupumusta, joiden juuret voivat olla todella syvällä. Niitä täytyy availla pehmeästi ja pikkuhiljaa, koska nykyiset toiminta- ja ajatusmallit ovat elämänmittaisen sopeutumisen tulos.

Toinen syy löytyy ihmisen fysiologiasta: epämukavuusalueelle astuminen on uhkaavaa, ja jos sinne loikkaa kerralla liian pitkälle, systeemi niin sanotusti leikkaa kiinni. Vähemmän on usein enemmän, jotta turvan tunne säilyy riittävänä myös epämukavuusalueella liikuttaessa.

Anna muutokselle aikaa

Tämän vuoksi muutokset vaativat säännöllisyyttä ja aikaa.

Käyn asiakkaideni kanssa aina ensin läpi sen, millaisia tavoitteita heillä on, ja sovimme yhdessä siihen käytettävästä ajasta. Joskus viidestä kymmeneen käyntiä riittää, ja välillä vaaditaan esimerkiksi vuoden pitkäjänteistä työskentelyä. Yksi kerta ei kuitenkaan vielä muuta koko elämää.

Sama pätee tietysti myös kotona. Jos olet löytänyt keinoja, jotka esimerkiksi rauhoittavat tai tasaavat oloa, vaikeinta on usein toteuttaa niitä säännöllisesti. 

Muista, että yksi kerta ei vielä tee pysyvää muutosta, mutta säännöllisesti toistettuna esimerkiksi rentouttava musiikki, läsnäoloharjoitus tai ulkoilu vaikuttaa elämään merkittävästi.

Mitä jos tämän luettuasi tekisit heti yhden jutun, jonka tiedät tekevän sinulle hyvää?

Musiikkiterapeuttina autan masentuneita, ahdistuneita ja uupuneita, kun elämä tuntuu pelkältä selviytymiseltä eivätkä sanat riitä. Tunnistatko itsesi?

Kuva: Alexander Buhaj / Unsplash