Kun tuntuu pahalta, päällimmäiset ajatukset eivät aina ole totta

Kun tuntuu pahalta, on hyvä ymmärtää, että kaikki ei aina ole sitä miltä tuntuu. Yhtä tärkeä on tietää, että kaikki tunteet ovat totta.

Ristiriitaistako?

Jos vaikka tuntuu, että ei ole rakastettava tai arvokas, tai että elämä ei koskaan muutu paremmaksi, tai vaikkapa että ei ole hyvä omassa työssään, on ihan totta, että tuntuu siltä.

Tuntuminen ja tunteminen ovat eri asioita

Tarkemmin katsoen kaikki yllämainituista ovat kuitenkin ajatuksia, eivät tunteita. Ajatukset eivät aina ole totta – ihmiset ovat tosi hyviä kuvittelemaan asioita jopa huomaamattaan.

Ajatusten taustalta toisaalta löytyy varsinaisia tunteita: esimerkiksi yksinäisyyttä, toivottomuutta tai epävarmuutta. Vielä syvemmällä voi olla perustunteita kuten surua ja pelkoa.

Itse asiassa tuntuminen ja tunteminen ovat eri asioita. ”Musta tuntuu” on usein ajatus, joka viestii kyllä tunteista, mutta saattaa vääristää niitä siten, että maailma näyttää todellisuutta synkemmältä. Kun tuntuu pahalta, on hyvä päästä ajatusten taakse varsinaisiin tunteisiin.

Anna tunteille tilaa silloinkin kun tuntuu pahalta

Avuksi näiden maailmaa synkistävien ajatusten kanssa kannattaa ottaa läsnäolo. Anna itsellesi tilaa tuntea se mitä juuri nyt tunnet. Ole parhaasi mukaan läsnä sekä omassa kehossasi että tietoisena ympäristöstäsi. Sinua miellyttävä musiikki voi auttaa keskittymään hetkeen.

Kysy itseltäsi, mitä syvempiä tunteita ajatukset nostavat pintaan, ja huomaa mitä sinussa tapahtuu. Muista, että tunteet ovat kehollisia: Esimerkiksi suru voi tuntua paineena rinnassa, voimakkaatkaan tuntemukset eivät ole vaarallisia.

Ja jos tunteita nousee pintaan, kohtele itseäsi lempeästi. Älä painosta tai pakota. Anna itsellesi hoivaa ja aikaa. Mieti lopuksi, oliko alkuperäinen ajatus oikeasti totta. Kysy itseltäsi, mitä tarvitset päästäksesi eteenpäin.

Jos kaipaat tukea tunteiden kanssa

Haluaisitko oppia käsittelemään tunteitasi niin, ettet jää vellomaan elämää synkistäviin ajatuksiin? Tilanteestasi riippuen voin tarjota joko musiikkiterapiaa tai hyvinvointivalmennusta.

Tule tutustumaan niin mietitään yhdessä millainen apu juuri sinulle olisi parasta. Ensimmäinen tutustumistapaaminen on maksuton, ja nyt ehtii hyvin vielä alkuun ennen lomakautta.

Ja kuten aina, jos järjestelmän tarjoamat ajat eivät sovi, muitakin löytyy kun otat yhteyttä.

Tervetuloa!

Kuvaaja: Nikolaos Dimou: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/986740/