Sukupuolisensitiivinen terapia ja turvallisuus

Yhdenvertaisuus on yksi tärkeimmistä arvoistani. Tiedän lähipiirini kokemuksista, että erityisesti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien voi olla vaikea löytää turvallista terapeuttia, ja sopivan etsiminen kokeilujen kautta voi olla paitsi turhauttavaa, myös satuttavaa.

Toisaalta pidän epämukavana oman terapiavastaanottoni julistamista turvalliseksi, sillä minähän en voi määrittää kenenkään kokemusta. Voin ainoastaan pyrkiä tarjoamaan mahdollisimman turvallisen tilan, ja mahdollisesti virheitä tehtyäni pyytää anteeksi ja luvata toimia jatkossa paremmin.

Haluan kuitenkin kirjata joitakin periaatteita ja käytäntöjä, joiden pohjalta toimin sekä terapeuttina että yksityiselämässä. Näiden myötä sukupuolisensitiivinen ja turvallinen terapia uskoakseni mahdollistuu. Jos jokin muu asia huolettaa, vastaan mielelläni mihin tahansa näihin liittyviin kysymyksiin.

  1. Jokaisen ihmisarvo on kiistaton ja loukkaamaton. Mikään henkilökohtainen ominaisuus ei voi sitä vähentää.
  2. Jokainen tietää oman sukupuolensa ja seksuaalisuutensa parhaiten itse. Terapeuttina voin tarpeen mukaan auttaa tutkimaan niitä, mutta en ohjata tai määrittää. En myöskään halua olettaa sukupuolta, ja pyrin lähtökohtaisesti aina käyttämään sukupuolisensitiivistä kieltä.
  3. Jos en ymmärrä jotain, otan selvää. Olen perehtynyt jo henkilökohtaisistakin syistä paljon sateenkaarivähemmistöjen kohtaamiin ongelmiin. En kuitenkaan ole kokemusasiantuntija, ja varmasti on asioita, joista en tiedä riittävästi. Lähtökohtaisesti asiakkaan tehtävä ei ole valistaa terapeuttia, vaan otan aktiivisesti selvää asioista tilanteen niin vaatiessa.

Terapeuttina turvallisen tilan luominen on minun vastuullani. Olet tervetullut vastaanotolle juuri sellaisena kuin olet.