Kevään kiireisimmät viikot ovat meneillään! Pysy mukana, hommat pakettiin, kesällä sitten huilataan!
Olen kuunnellut viime aikoina herkällä korvalla tämäntyyppisiä kommentteja: ”Kuukausi enää, sitten alkaa kesäloma ja stressi helpottaa. Kyllä mä siihen asti selviän.”
Kesäloman sijaan kyseessä voi olla tiimin resurssipulan helpottaminen, tulevaisuudessa häämöttävä vanhempainvapaa tai koko kevään kestäneen kuormittavan projektin loppuunsaattaminen. Miten helposti sitä tulee huhkittua jaksamisen äärirajoilla ja tähyiltyä jopa kuukausien päähän tulevaisuuteen sitä hetkeä, kun ehtii huokaista.
Elätkö sinäkin selviytymismoodissa? Odottaen tilanteen menevän ohi, vaikka keskittyminen on jo heikkoa, pinna on kireällä, muisti pätkii ja yöunet kärsivät. Ei ole aikaa eikä voimia pitää taukoja, harrastaa liikuntaa, nollata päätä tai muutenkaan huolehtia itsestä.
Selviätkö todella?
Onhan se ihanaa, jos stressi todella helpottaa ’sitku’ elämäntilanne muuttuu. Minua kuitenkin huolettaa, mitä ehtii tapahtua ennen sitä hetkeä.
Jos olisit juoksemassa maratonia, yrittäisitkö päästä perille kuin pikajuoksija, mahdollisimman nopeasti, käyttäen kaikki voimasi ja energiasi? Et tietenkään, vaan juoksisit sellaista tahtia, että jaksat perille asti, ja huolehtisit nesteytyksestä ja ravinnosta koko matkan ajan.
Elämäntilanteesta johtuva stressi – oli se sitten työhön tai henkilökohtaiseen elämään liittyvää – on useimmiten pitkäkestoista ja enemmän tai vähemmän jatkuvaa. Jos suhtaudut maratoniin pikajuoksuna, tähdäten lomaan tai muuhun kaukana häämöttävään maaliin, hyydyt todennäköisesti jo matkalle, ja toipuminen kestää kauemmin kuin olit arvannutkaan.
Pidä huolta itsestäsi
Kuormituksen vähentäminen on tietysti itsestäänselvin neuvo antaa, mutta useimmiten helpommin sanottu kuin tehty. Luultavasti sinullakin on vastuullasi monia asioita, joita ei kertakaikkiaan voi jättää hoitamatta.
Pysähdy kuitenkin tarkastelemaan kriittisesti kiireen ja pakon tunnetta: Onko todella totta, että et ehdi pitää kahvitaukoja? Tai että sinulla ei ole aikaa käydä kävelyllä tai kuntosalilla? Lukea kirjaa tai tehdä käsitöitä?
Tässä muutamia asioita, joihin huomiota kiinnittämällä voit muuttaa kuormittavan tilanteesi pikajuoksusta maratoniksi.
Priorisoi itsesi ja oma hyvinvointisi
Laita happinaamari ensin itselle ja niin edelleen. Yksinkertainen neuvo on kuitenkin yllättävän vaikea, ja sen takaa voi löytyä monenlaisia asioita. Kyse on usein siitä, pidätkö itseäsi hyvän arvoisena. Miten puhut itsellesi, osaatko olla itsellesi armollinen? Asetatko muiden hyvinvoinnin itsesi edelle?
Vedä rajoja
Rajojen vetäminen on tarpeellinen taito, jotta elämän kuormittavuus ei hukuta sinua alleen. Osaatko pysähtyä kuuntelemaan itseäsi, kun sinulta pyydetään jotakin uutta? Arvioida, riittävätkö voimavarasi ja jaksatko vielä ottaa lisää tehtäviä entistenkin päälle? Entä jos aikaa ja energiaa tulisi jäädä vielä elämästä nauttimiseen ja omille jutuille? Osaatko kieltäytyä?
Rauhoita hermosto
Stressitilassa hermostosi on ns. taistele tai pakene -tilassa, ja kaikki normaalit kehon toiminnot toimivat hitaasti tai eivät lainkaan. Vastustuskyky, aineenvaihdunta, kognitiiviset prosessit ja uni häiriintyvät ja elämä tuntuu fyysisestikin vaivalloiselta, jopa sairaalloiselta. Vasta kun hermosto pääsee rauhoittumaan, kehon normaali toiminta palautuu ja energiaa riittää myös hyvinvointiin ja sen ylläpitämiseen. Siksi kaikki palauttava tekeminen, joka saa mielen kevyeksi ja hengityksen kulkemaan vapaammin on ensiarvoisen tärkeää.
Pyydä apua
Tämä se vasta onkin helppoa, vai mitä! Kun tuskailemme selviytymistilassa ja kaikki kaatuu päälle, voi avun pyytäminen silti olla ylivoimaisen vaikeaa. Oman jaksamisensa rajojen tunnustaminen ja haavoittuvuutensa paljastaminen voi tuntua etenkin stressitilanteessa mahdottomalta. Mutta mitä jos heikkouden näyttäminen olisikin suurinta rohkeutta, ja saisit osaksesi paheksunnan sijaan empatiaa ja ymmärrystä, sekä sitä kipeästi tarvittavaa apua?
Entä jos ei jaksa enää juosta?
Kannattaa kuitenkin muistaa, että maratonillakin on määrätty pituus ja tarkoitus on lopulta päästä maaliin. Jos sinun maaliviivasi siirtyy jatkuvasti etäämmälle eikä matkan loppua näy, eivät parhaatkaan varusteet ja valmistautuminen auta.
Elämän ei ole tarkoitus olla selviytymistä – joskus viisainta on heittää lenkkarit jalasta ja istua järvenrantaan katselemaan maisemia.
Omasta hyvinvoinnista ja jaksamisesta huolehtiminen on minulle erityisen tärkeä aihe. Asiakkaideni ongelmat tällä alueella liittyvät usein itsekriittisyyteen, omiin rajoihin sekä näihin liittyviin tunnelukkoihin. Musiikkiterapiassa on mahdollista työstää kaikkia näitä. Tarjoan myös hermostoa rentouttavaa äänihoitoa, jonka avulla kehon stressireaktiot pääsevät hellittämään.