Kun pinnan alla on vaikeita asioita

Älä usko lauluihin.

Apulannan Valot pimeyksien reunoilla -kappaleen mukaan nimittäin ne voi saada sut kaivelemaan asioita joilta mielesi koittaa sua suojella.

Niinhän siinä voi käydä että musiikki vie mielen sellaisiin syövereihin, mihin ei ollenkaan ollut tarkoitus mennä. Kun pinnan alla on vaikeita asioita, sinne pääseminen on lopulta kuitenkin esimerkiksi avartavaa, oivaltavaa, helpottavaa tai lohduttavaa.

Vaikeidenkin asioiden kohtaaminen on tärkeää

Ihmismieli on todella taitava harhauttamaan meidät sellaisista asioista joita olisi tarpeenkin kaivella ja joiden äärelle kannattaa pysähtyä. Mielen sinänsä tarpeelliset suojamekanismit kääntyvät itseään vastaan, jos kaikki vaikeat asiat jäävät kohtaamatta ja pinnan alle.

Siellä velloessaan ne saattavat näkyä arjessa vaikkapa levottomuutena, ahdistuksena tai unettomuutena. Tai ehkä kyvyttömyytenä saada itseään liikkeelle, lamaannuksena tai masentuneisuutena. 

Ota itseäsi niskasta kiinni -asenne tuskin toimii, kun pinnan alla on vaikeita asioita, jotka ihan oikeasti vaativat huomiota, kohtaamista ja lempeyttä.

Omaan rytmiin, ei väkisin

Siksi pinnan alla olevia asioita kannattaa kaivella. Sinne voi kuitenkin olla vaikea päästä omin voimin.

Musiikki on avuksi osaltaan juuri siksi, että se herättää spontaaneja tunnereaktioita ja muistoja. Joskus se tapahtuu ihan vahingossa ja huomaamatta, mutta musiikkiterapian kontekstissa näitä pinnan alle jääneitä juttuja voi houkutella pintaan myös tarkoituksellisesti.

Se ei tarkoita tietenkään hallitsemattomasti ja väkisin, vaan pikkuhiljaa ja oman sietoikkunan rajoissa. Omassa rytmissä, musiikkiin tahdistuen.

Luota itseesi

Biisissä lauletaan myös:

Sul on sisälläs valtameren kokoinen voima
Jonka sä voit oppaaksesi valjastaa

Sen oivaltaakseen on usein kuitenkin tarpeen tukeutua ensin toisiin, hakea apua. Löytää turvallinen paikka, jossa tuon voiman saa käyttöön.

Olen mielelläni se ihminen. Jutellaanko?

Tutustumistuokio ei maksa mitään. Tule omana itsenäsi, olet enemmän kuin tervetullut.

Jos varausjärjestelmästä ei löydy sopivaa aikaa, ota yhteyttä. Muitakin aikoja on tarpeen mukaan mahdollista järjestää.