Pärjäämiseen keskittymällä ohitat omat tarpeesi

”Kyllä minä pärjään”, saatat ajatella.

Koronan ja rajoitusten keskellä, poikkeusoloissa, stressaavassa työssä, vaikeissa ihmissuhteissa. Aina on niitä, joilla asiat ovat huonommin, vai mitä? Niitä, jotka oikeasti tarvitsevat apua.

Sitten sitä vähän niin kuin tulee vetäydyttyä omiin oloihinsa pärjäämään. Odottelemaan, että tilanne helpottaa. Ehkä muutaman viikon päästä, tai kesällä?

Pärjääminen voi olla oman itsen vähättelyä

Jatkuva sinnittely ja parempien olosuhteiden odottaminen aiheuttaa sen, että omat tarpeet jäävät huomiotta. Omien tarpeiden ohittamisen tunnistaa esimerkiksi siitä, että pitää muiden tarpeita tärkeämpinä kuin omia, ja tekee kaikkensa sen eteen, että muilla on helpompi olla – omalla kustannuksella. Aivan kuin oma hyvä olo olisi joltakulta toiselta pois.

Pärjäämiseen voi liittyä myös ajatuksia omasta arvosta. Sellaisia, että et ansaitsisi apua, kun toiset tarvitsevat sitä enemmän. Että olisi epäreilua valittaa, kun toisilla on vaikeampaa.

Sinun tarpeillasi on väliä

Jokaisella on kuitenkin omat vaikeutensa, ja kaikkien tarpeet ovat tärkeitä. Iso osa nyky-yhteiskunnan pahoinvoinnista liittyy siihen, miten ihmiselämää arvotetaan tuottavuuden tai rahan kautta, ja inhimilliset tarpeet siirretään sivuun. Myötätuntoisempi ja inhimillisempi yhteiskunta rakentuu sille, että opimme itse kukin kohtaamaan myös itsemme lempeästi ja ottamaan omat tarpeemme todesta.

Jos muiden tarpeet ovat sinulle tärkeitä, kannattaa myös muistaa, että on paljon helpompi tarjota muille tukea, jos olet omine tarpeinesi tasapainossa ja voit hyvin.

Pysähdy siis hetkeksi, hengitä syvään.

Sisään.

Ja ulos.

Kysy itseltäsi, mitä tarvitset? Onko jotain, mitä olet kieltänyt itseltäsi, jotain jonka voisit sallia? Mitä voisit tehdä tänään, että sinulla itselläsi olisi kevyempi ja parempi olo?

Musiikkiterapeuttina autan stressaantuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?