Omia tunteita on vaikea työstää yksin

Tukeudutko toisiin, vai pyritkö selviämään yksin?

Self-help ja hyvinvointivinkit ovat tärkeitä, niitä saa oivalluksia ja itsetuntemus lisääntyy. Toivon, että myös minun teksteistäni on siltä osin sinulle mahdollisimman paljon apua!

On kuitenkin asioita, joita ei voi tehdä yksin. Alla muutama syy sille, miksi yhdessä on helpompi päästä eteenpäin kuin yksin.

Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja

Olemme laumaeläimiä, ja hyvinvointimme pohja on vuorovaikutuksessa lajitoverien kanssa. Toisen ihmisen läsnäolo rauhoittaa ja auttaa säätelemään omaa oloa – etenkin kun toinen on rauhallinen, turvallinen ja luotettava.

Tekee myös hyvää tulla kuulluksi ja ymmärretyksi. Itselle on liiankin helppo olla ankara ja kriittinen.

Mieli välttelee vaikeita asioita

On myös niin, että omin päin on vaikeampi päästä asioiden ytimeen, sillä ihmisen mieli suojelee itseään. Mitä vaikeampia asioita on kokenut, sitä vaarallisemmalta niiden kohtaaminen tuntuu, vaikka nykyhetkessä ei olisi mitään hätää.

Toinen voi auttaa näkemään asioita, joita ei itse huomaa. Ymmärtämään sitä, mitä automaattisesti muuten väistäisi.

Tottumuksen voima on este muutokselle

Hieman edellistä liipaten, totutut käytösmallit ovat tiukassa. On luonnollista, helppoa ja turvallista tehdä asioita kuten on aina tehnyt, kokea ja ajatella kuten ennenkin.

Monesti tottumukset kumpuavat tavoista, jotka lapsena ovat auttaneet parhaiten selviämään. Varsinkin, jos olosuhteet ovat olleet vaikeat.

Yksin on vaikea huomata ja muuttaa totuttuja malleja. Yhdessä toisen kanssa niitä on helpompi haastaa, ja toisen tuki auttaa ylläpitämään muutoksia.

Yhdessä on helpompaa

Ehkä huomasitkin, etten määritellyt, kuka tuo toinen auttava ihminen on. Aina ei tarvita terapeuttia tai muuta ammattilaista, vaan kanssakulkijana voi olla esimerkiksi perheenjäsen tai ystävä.

Läheisten tuki ei kuitenkaan aina kanna tarpeeksi pitkälle. Jokaisella on myös omat ongelmansa ratkottavanaan, eikä ymmärrys tai jaksaminen välttämättä riitä vaikka halua olisikin.

Sellaisessa tilanteessa ammattiapu on paikallaan. Minun luonani terapiassa tai valmennuksessa olet paikalla ainoastaan sinua itseäsi varten, ja minun aikani on sinun aikaasi.

Haluatko jutella? Varaa maksuton tutustumisaika niin katsotaan miten voisin auttaa.

Musiikkiterapeuttina autan stressaantuneita, uupuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?