Nuorten mielenterveys ja musiikkiterapia

”En ole uskaltanut kertoa näistä ajatuksista vanhemmille”
”Äiti luulee, että mulla on kavereita koulussa mutta oon aina yksin”
”Juttelen ChatGPT:n kanssa kun ahdistaa”

Esimerkiksi tällaisia asioita olen nähnyt nuorten sanovan, kun olen pitänyt vapaa-ajallani seuraa lähipiirin nuorille pelipalvelimilla. Aivan vieraankin, nimettömän aikuisen läsnäolo netissä saattaa saada nuoret kertomaan, että asiat eivät ole hyvin.

Kunpa saisimme kopin kaikista huonosti voivista nuorista!

Valitettava tosiasia kuitenkin on, että auttavia käsiä ei kaikille riitä. Niiden lisäämiseen tarvitaan monenlaisia toimia.

Jospa voisin omalta osaltani auttaa

Joskus kuitenkin ongelma piilee siitä, että avuntarvitsijat ja koppaavat kädet eivät kohtaa.

Siksipä muistutuksena sinullekin, jos olet huonosti voivan nuoren tai nuoren aikuisen läheinen, tai itse nuori avuntarvitsija:

Musiikkiterapiaan on mahdollista saada Kela-korvaus 25 ikävuoteen asti (pidemmällekin jos aloitus on ennen 25-vuotissyntymäpäivää), kun se myönnetään Kelan kuntoutusterapiana. 

Kela-korvauksen saamiseksi tarvitaan psykiatrilta B-lausunto ja diagnoosi esimerkiksi masennukseen, ahdistushäiriöön tai muuhun ahdistusoireilua sisältävään mielenterveysongelmaan. Toki musiikkiterapiaan voi hakeutua myös yksityisesti.

Autan mielelläni läheteasioissa ja Kelan prosessien kanssa. Vapaita asiakaspaikkoja on, ja tutustumaan voi aina tulla maksutta!

Vastaanottoni on Kirkkonummella, mutta tilanteesta riippuen myös etäterapia onnistuu.

Miksi musiikki?

Musiikkiterapia sopii nuorille usein erityisen hyvin, sillä musiikin emotionaalinen kieli voi olla helpommin lähestyttävää kuin sanallinen.

Musiikki ei tuomitse eikä arvioi, ja siihen mahtuu paljon tunteita. Toisaalta siinä ilmeneviä tunteita ja kokemuksia voi katsella hieman etäämpää kuin suoraan sieltä omista kipeimmistä haavoista käsin.

Musiikki terapiakontekstissa voi tarjota lohtua, turvaa ja kannattelua kokonaisvaltaisemmin kuin mikään muu. Musiikki on valtavan hyvä luomaan myös toivoa – ilman toivoa ei terapiakaan etene.

Yhdessä soittaminen auttaa asettumaan yhteiseen rytmiin ja tulemaan kuulluksi. On lupa olla juuri sellainen kuin on. Avautua tai toisaalta rajata mitä jakaa, juuri sillä tavalla kuin sillä hetkellä on hyvä.

Sano se sävelin!

Musiikkiterapeuttina autan masentuneita, ahdistuneita ja uupuneita, kun elämä tuntuu pelkältä selviytymiseltä eivätkä sanat riitä. Tunnistatko itsesi?