Muutos edellyttää tunteiden kohtaamista

Joskus elämästä tuntuu puuttuvan suunta. Ehkä tuntuu ettet tiedä mitä elämältäsi haluat, ja muutosta suuntaan tai toiseen on vaikea saada aikaan. Tiedät kuitenkin, ettet ole tyytyväinen nykytilanteeseen ja jotain ratkaisuja pitäisi tehdä.

Jumittava olo kätkee usein alleen tunteita, joita on vaikea kohdata. Seurauksena voi olla ahdistuneisuutta ja masentuneisuutta, josta on vaikea päästä omin voimin irti.

Tunteet viestivät muutoksen tarpeesta

Tunteet kertovat aina jostakin. Esimerkiksi viha voi olla tarpeellinen tunne omien rajojen asettamiseksi, tai pettymys ja suru tärkeitä käydä läpi jotta voi siirtyä eteenpäin. Jos perimmäisiin tunteisiin ei ole kosketusta, voi päällimmäiseksi jäädä harmaa, päämäärätön ja apea olo.

Jos tuntuu, että olet jumissa elämäntilanteessasi vailla poispääsyä, kysy itseltäsi, onko jotain minkä kohtaamista välttelet? Onko sinulla käsittelemättömiä asioita esimerkiksi ihmissuhteissasi, tai vaikeita kokemuksia joita et ole päässyt purkamaan?

Kuuntele mitä syvemmältä löytyy

Pysähdy hetkeksi kuuntelemaan itseäsi ja anna hengityksesi rauhoittua. Apuna voit halutessasi käyttää esimerkiksi Arvo Pärtin kappaletta Spiegel im Spiegel (Spotify-linkki | YouTube-linkki).

Sulje silmäsi ja anna tunteiden ja mielikuvien nousta mieleen pyrkimättä analysoimaan tai arvostelemaan niitä. Jos kirjoittaminen on sinulle luontevaa, voit kirjoittaa ylös mieleen nousevia ajatuksia, tunteita ja mielikuvia.

Huomaatko jotakin uutta?

Jos kaipaat apua

Kaikkia tunteita ei ole tarpeen kohdata yksin. Jos tunnet olevasi umpikujassa ja tarvitsevasi apua, lyhyestäkin terapiajaksosta voi olla hyötyä. Ota yhteyttä ja tule tutustumaan! Musiikkiterapia onnistuu tarpeen mukaan myös etänä.

Musiikkiterapia on tieteelliseen tutkimukseen perustuva kuntoutusmuoto, jossa musiikkia käytetään tunnekäsittelyn tukena asiakkaan yksilöllisten tavoitteiden mukaisesti. 16-25 -vuotiaiden musiikkiterapia on kuntoutuspsykoterapiana kelakorvattavaa. Lue lisää musiikkiterapiasta.