Miten tehdä oikeita valintoja – ja kuka määrittää mikä on oikein

Onko sinulla tapana jäädä miettimään ja arpomaan oikeita ratkaisuja? Ei arvoituksiin vaan elämänvalintoihin liittyen. Pitäisikö ryhtyä tuohon ihmissuhteeseen tai lähteä tästä suhteesta, hakea uutta työtä vai jäädä tähän nykyiseen, muuttaa tai alkaa opiskella…

Mistä valinnanvaikeus johtuu?

Isoja valintoja on valtavasti, ja vielä enemmän pienempiä. Kun päätökset ovat suuria ja tärkeitä, voi olla vaikea tehdä valintaa ollenkaan. Ehkä jäät miettimään uuteen työhön hakeutumista loputtomasti, mutta et koskaan ota konkreettisia askelia sen eteen. Tai valitset sen työn, joka tuntuu järkevämmältä ja hyväksyttävämmältä, ohittaen sen pienen äänen, joka ajatteli jotakin muuta. Tai ajaudut siihen, mitä tarjotaan, miettimättä enempää mitä itse haluat.

Yhteistä näille kaikille tilanteille on se, että et kuuntele itseäsi ja sitä, mitä itse todella haluat.

Miksi et?

Etkö koe olevasi sen arvoinen, että voisit saada muutakin kuin mitä elämä sattuu sinulle antamaan? Pelottaako uusi ja tuntematon? Huolettaako, mitä muut ihmiset ajattelevat, jos teet jotain muuta, kuin mikä näyttää järkevältä ja oikealta? (Paino sanalla näyttää.)

Oikeat ratkaisut eivät tule ylhäältäpäin tai ulkopuolelta. Vain sinä itse tiedät, mikä on oikea ratkaisu sinulle itsellesi.

Yksi askel ei määritä koko matkaa

Kuvittelen sinut nyt väittämässä vastaan: Enpäs tiedä, mitä jos valitsen väärin!

Ymmärrän hyvin, että väärä valinta voi pelottaa. Jos se ei viekään sinne, mihin oikeasti haluat? On kuitenkin niin, että jos et ole tyytyväinen siihen, missä olet, ainoa tapa päästä toisaalle on ottaa askel johonkin suuntaan. Se, mihin suuntaan ensimmäinen askel vie, ei määritä koko matkaa. Mutta kun opettelet ottamaan toistuvasti askelia sellaiseen suuntaan, joka innostaa ja inspiroi sinua itseäsi, juuri nyt, huomaat ennen pitkää olevasi jossain muualla – sinun itsesi näköisessä paikassa.

Eikä tarvitse edes aloittaa niistä suurista päätöksistä. Aloita siitä, että teet arkisiakin valintoja itseäsi varten: Mitä haluat tänään lounaaksi? Mitä ostat kaupasta? Mitä musiikkia kuuntelet? Mitä reittiä kävelet?

Mikä innostaa tänään?

Musiikkiterapeuttina autan stressaantuneita, ahdistuneita sekä masentuneita, jotka kaipaavat kevyempää oloa ja lisää itseluottamusta. Tunnistatko itsesi?