Mikset ole jo valmis? – Ja miten epäilyksistä eteenpäin

Kun on yrittänyt muuttua, kasvaa ja kehittyä ihmisenä pitkään, voi helposti uupua yrittämiseen ja tuskastua siihen, ettei ole vieläkään siellä, missä haluaisi olla. Kun samat vanhat möröt ja pelot palaavat kummittelemaan, tekee mieli heittää hanskat tiskiin – varsinkin jos ”kaikki muut” näyttävät pääsevän pidemmälle ja vieläpä helpommin.

Todellisuudessa se, että törmäät samoihin, jo aiemmin käsiteltyihin asioihin vähän eri muodossa, ei tarkoita sitä ettetkö olisi päässyt eteenpäin. Olet vain päässyt käsiksi uuteen kerrokseen itseäsi.

Oman polun Kerrokset ja tasot

Kerroksellisuus kietoutuu siihen, että oivalluksien syntyminen ja vanhojen lukkojen sekä toimintamallien avaaminen on mahdollista vain niin syvältä kuin on turvallista. Tämä liittyy myös hermoston toimintaan: Jos yrität mennä liian syvälle kerralla, et toimi enää optimaalisella vireystasolla, ja päädyt joko lamaantumaan tai ylikierroksille, jolloin edistymistä ei tapahdu. Siksi hermoston tilan sääteleminen ja sen opettelu on hyödyllistä ja tärkeää.

Lisäksi itsetuntemuksen tiellä edistyminen vaatii useammalla kuin yhdellä tasolla kulkemista. Ehkä olet erinomainen analysoimaan ja ymmärtämään itseäsi mielen tasolla – silti hermosto sekä tunnelukot aktivoituvat kehossa mitä kummallisimmissa tilanteissa. Tunteita ei myöskään pysty tavoittamaan ajatuksin samalla tavalla kuin esimerkiksi musiikillisesti tai muiden luovien keinojen kautta.

Olet juuri siinä missä olet

Älä siis vertaile itseäsi muihin tai ruoski itseäsi siitä, ettet ole jo päässyt pidemmälle. Katso ympärillesi, huomaa missä olet nyt – ja luota siihen, että seuraava kerros ja seuraava askel eteenpäin lähtee juuri tästä.

Jos kaipaat apua uusilla tasoilla etenemiseen, autan mielelläni kartoittamaan tilannettasi ja annan vinkkejä seuraavista askelista. Tutustumiskäynti kanssani (Lauttasaaressa tai etänä) on maksuton, ja ajan pääset varaamaan täältä: