Mielikuvamatkat tarjoavat uusia oivalluksia

Kuvittele ihminen, josta et pidä tai jonka kanssa sinun on hankala olla. Millaisia mielikuvia ajatus herättää? Millaisia ajatuksia, muistoja, tuntemuksia kehossa?

Seuraavaksi joku, joka on sinulle läheinen. Miten mielikuvat ja tuntemukset muuttuvat?

Mielikuvat kertovat sisäisestä maailmastamme, ja ovat usein vahvoja. Jännittävä tilanne nostattaa jo ajatuksena kylmän hien pintaan, ja kuvittelemme jo etukäteen, mitä tulee tapahtumaan.

Positiiviset mielikuvat puolestaan auttavat rentoutumaan ja luomaan turvan tunnetta.

Emme kuitenkaan ole mielikuviemme armoilla. Niitä voi tietoisesti muuttaa, esimerkiksi kuvittelemalla jonkun turvallisen hahmon tukemaan vaikeassa tilanteessa.

Musiikki ja mielikuvamatkat terapiassa

Musiikkiterapiassa mielikuvia voidaan käyttää monella tavalla hyödyksi. Yksi tapa on mielikuvamatkailu, jossa kuunnellaan musiikkia rentoutuneessa tilassa jakaen kokemusta terapeutin kanssa.

Syvärentoutuneessa tilassa ollessa musiikki auttaa nostamaan pintaan omaan elämään liittyviä mielikuvia. Musiikin ohjatessa mielikuvamatkaa on mahdollista löytää haasteisiin uusia näkökulmia ja oivalluksia sekä käsitellä tunteita.

Voit kokeilla kevyttä mielikuvamatkailua kotonakin laittamalla jotakin mukavaa musiikkia soimaan, sulkemalla silmät ja antamalla musiikin viedä.

Ohjattuna kokemus vie syvemmälle, ja terapiassa mielikuvamatkat oivalluksineen voivat olla erittäin tärkeä osa terapiaprosessia.

Huomaa myös, että vaikka puhutaan mielikuvista, voi kokemus olla niin sanotusti kaikilla kanavilla: kehotuntemukset, muistot, tunteet, ajatukset ja muilla aisteilla koetut kokemukset ovat yhtä mahdollisia kuin kuvalliset mielikuvat.

Haluatko kokeilla?

Mielikuvamatkailusta on hyötyä myös terapiaprosessin ulkopuolella.

Olen parhaillaan musiikillisen mielikuvatyöskentelyn jatkokoulutuksessa, ja tarjoan koulutukseen kuuluvia mielikuvamatkoja myös kertakäynteinä.

Yksittäinen mielikuvamatka sopii esimerkiksi:

  • Elämäntilanteeseen liittyvien haasteiden ja tunteiden tutkimiseen
  • Kevyemmän ja rauhallisemman olon tavoittamiseen
  • Uusien oivalluksien etsimiseen

Kertakäynti ei sovi ahdistuksen tai masennuksen hoitoon, eikä henkilöille, joilla on hoitamattomia, vakavia traumoja. Näissä tilanteissa mielikuvamatkailu on parempi toteuttaa terapiaprosessin sisällä. Tätä mielikuvatyöskentelyä en myöskään voi tarjota etänä.

Kertakäynnin hinta on 50€ / 60 min

Voit varata ajan ottamalla yhteyttä meilitse: anni@savelkulku.fi.