Mitä tapahtuu, kun joku on yllättäen kanssasi eri mieltä? Onko sinun helppo puolustaa omaa mielipidettäsi ja näkökulmaasi, vai tekisikö mieluummin mieli sulautua seinään ja kadota paikalta?
Jos sinulle on tuttua se, että ajatukset hajoavat ja on vaikea saada enää sanaa suusta, veikkaan että välttelet väittelyitä ja jätät mieluummin mielipiteesi sanomatta kuin pyrit puolustamaan niitä.
Herkkyydessä ja sopuisuudessa ei ole tietenkään mitään vikaa. Sinunkin mielipiteesi ja näkemyksesi ovat kuitenkin arvokkaita, ja ne ansaitsevat tulla kuulluiksi.
Tunnelukkoihin voi päästä käsiksi laulamalla
Lauloin yhdessä erään asiakkaani kanssa, kun hänen äänensä alkoi särkyä tavalla, johon kiinnitin huomiota. Olimme aiemmin puhuneet siitä miten erimielisyyden ilmaiseminen voi tuntua vaikealta.
Terapeuttisessa laulutyöskentelyssä tavoitteena ei ole laulutekniikan opettelu, vaan kyse on oman äänen käytöstä oman prosessin tukena. Laulu voi olla improvisoitua tai valmiiden laulujen laulamista – olennaista on kuunnella itseään ja oma kehoa, ja huomata mitä tapahtuu.
Kävi ilmi, että asiakkaani kokemus erimielisyyden ilmaisun vaikeudesta siirtyi terapeuttisessa tilanteessa suoraan lauluääneen. Jos itsellä on kokemus tai alitajuinen uskomus siitä, että oman mielipiteen ilmaiseminen ei ole turvallista, voivat mielipiteet konkreettisesti takertua kurkkuun.
Tiedostamisen kautta kohti turvallisuuden tunnetta
Tällaiset reaktiot ovat useimmiten täysin alitajuisia. Mutta kun omista reaktioistaan tulee tietoiseksi, on mahdollista opetella muuttamaan niitä.
Turvan tunnetta voi löytää yhdessä turvallisen ohjaajan kanssa omasta kehostaan, ja sen kautta tavoittaa myös yhteys oman kehon voimaan sekä kokemus oikeudesta omaan ilmaisuun. Ja kun kehomieli saa kokemuksia turvallisista tavoista ilmaista itseään, eivät omat mielipiteet takerru yhtä helposti kurkkuun enää arjessakaan.
Turvallisuuden, kehoyhteyden ja ilmaisun vapauden kanssa työskennellään myös Itseluottamuksen ääni -valmennuksessa. Tervetuloa tutustumaan!