Keinoja ylikierroksilla olevan hermoston rauhoittamiseksi

Kun päivä toisensa jälkeen on kiireinen ja kuormittava, on vaikea nähdä edes vaihtoehtoja. Mitä hektisempää arkesi on, sitä paremmin kehosi tottuu siihen. Eikä tottuminen ole hyvinvointisi kannalta hyvä asia, sillä hermosto kiertyy yhtä tiukemmin ylikuormitustilaan, ja mitä kauemmin kuormitus kestää, sitä vaikeampi siitä on irrottautua.

Ehkä olet huomannut, että kun joskus pääset kunnolla rentoutumaan, on olo jo seuraavana päivänä yhtä kireä kuin aiemminkin. Kehosi on tottunut toimimaan ylikierroksilla, joten rentoutumisen hetket ovat tosiaan vain hetkellisiä, vaikka tilanteen olisi syytä olla toisin päin.

Meidän tulisikin opettaa hermostomme pitämään rentoa ja tasapainoista oloa normaalitilana. On selvä juttu, että lihakset vahvistuvat ja kunto kasvaa vain säännöllisellä liikkumisella. Vastaavasti myös hermosto vaatii säännöllistä harjoitusta tasapainossa pysyäkseen.

Miten hermosto toimii

Hermosto koostuu kahdesta vastakkaisesta järjestelmästä: Sympaattinen hermosto aktivoituu, kun meidän tulee tarttua toimeen ja suoriutua tehtävistä. Parasympaattinen hermosto aktivoituu levossa ja auttaa kehoa palautumaan. Molemmat toimivat autonomisesti, ilman tietoista kontrollia. Reaktioita voi silti oppia säätelemään.

Stressin yhteydessä puhutaan usein sympaattisen hermoston aktiivisuudesta ja kehon ”taistele tai pakene” -reaktiosta, jossa keho varautuu ulkoiseen uhkaan keskittäen kaikki toiminnot hengissäpysymiseen. Adrenaliini ja kortisoli ottavat vallan hormonitasolla ja kaikki välittömälle selviytymiselle tarpeettomat kehon toiminnot hidastuvat. Tasapainoisessa tilassa parasympaattinen hermosto ottaa taas ohjat, kun hätätila on mennyt ohitse. Se rauhoittaa sykkeen, hengityksen ja verenpaineen sekä auttaa palauttamaan muut kehon normaalitoiminnot.

Ongelmia syntyy, kun hätätilaksi tulkittu tilanne ei menekään ohi, vaan kuormitus jatkuu, eikä parasympaattinen hermosto pääse hoitamaan hommiaan. Hermosto saa säännöllistä harjoitusta siitä, miten on jatkuvasti oltava valppaana ja valmiina ratkaisemaan kaikki mahdolliset ongelmat. Kuin harjoittaisit kuntosalilla vain yhtä lihasryhmää ja jättäisit kaiken venyttelyn ja palautumisen väliin; seurauksena on epätasapaino.

Sympaattinen hermosto ei ole pahis

On tärkeä huomata, että sympaattinen hermosto on arjessa myös erittäin tärkeä, nimittäin aina kun on saatava asioita tehtyä. Avainsanat ovat tasapaino ja stressinsäätely.

”Hyväksi stressiksi” nimitetään sympaattisen hermoston aktiivista, hyvää vireystilaa, joka auttaa toimimaan ja saamaan asioita aikaan. Tasapainoisesti toimiva hermosto vaihtelee tarkoituksenmukaisesti sympaattisen ja parasympaattisen toiminnan välillä, jolloin vireystila pysyy tilanteeseen nähden sopivana eikä liiallisia ylivireystiloja pääse syntymään.

Ylivireä hermosto reagoi myös ns. hyvään stressiin ylimitoitetuilla reaktioilla. Esimerkiksi silloin, kun pinna on kireä kuin viulunkieli ja mikä tahansa ärsyke katkaisee kamelin selän. Saatat tuntea olosi yhtenä hetkenä ihan hyväksi, ja seuraavassa hetkessä katastrofiajatukset puskevat päälle, kun huomaat, että unohdit pakata kurahousut lapsen reppuun. Tai kun ajatuskin pankkiin soittamisesta nostaa pintaan kylmän hien. Kun huomaat tehneesi töissä virheen, ja yrität paniikissa korjata tilanteen ennen kuin kukaan huomaa.

Näissä tilanteissa tarvitaan toimivaa stressinsäätelyä, kykyä pysähtyä ja huomata, että hätä ei ehkä olekaan tämän näköinen ja kaikesta selviää.

Jatkuvasti ylivireän hermoston kanssa elämiseen tottuu. Voi olla vaikea tunnistaa rauhallista, hyvää oloa ja mennä sitä kohti, koska se on niin kaukana normaaliarjesta. Tarvitaan toistuvia kokemuksia siitä, miltä rauhallinen olo tuntuu, jotta opit tunnistamaan tasapainotilan ja pyrkimään siihen – sekä tietoisesti että alitajuisesti hermoston tasolla.

Hermoston rauhoittaminen on pieniä, toistuvia tekoja

Jokainen pienikin hetki, kun löydät rauhan ja rentouden, on tärkeä. Mitä useammin siihen pääset, sitä paremmin hermostosi oppii laskemaan kierroksia.

Mieti, millaisia rauhallisia, hyvää oloa tuottavia asioita voit lisätä arkeesi. Mistä asioista nautit, mitä olet jättänyt jo liian pitkään tekemättä, koska sinulla ei ole aikaa?

Tässä muutamia ehdotuksia:

  • Liiku luonnossa – Luonnossa oleskelulla on itsessään hermoston toimintaa tasaava vaikutus
  • Kuuntele musiikkia – Erityisesti rauhallinen, sinua itseäsi miellyttävä musiikki tekee hyvää
  • Laula – Laulaminen on monipuolinen kehollinen toiminto, joka stimuloi parasympaattista hermostoa mm. hengityksen hidastumisen ja resonanssin kautta
  • Hakeudu kohti iloa – Nauraminen tunnetusti pidentää ikää, nimenomaan rentouttavan ja hermostoa tasaavan vaikutuksensa vuoksi
  • Vietä aikaa iholla – Läheisten kosketus lisää hyvänolon hormonin oksitosiinin tuotantoa ja vastaavasti vähentää stressihormonien vaikutusta
  • Hengitä – Stressaantuneessa tilassa hengitys on pinnallista ja tiheää. Jo muutama syvempi hengitys auttaa muistuttamaan kehoa, että ei ole syytä pysytellä jatkuvassa hätätilassa.
  • Ole läsnä – Opettele pysähtymään hetkeen käyttäen kaikkia aistejasi: Tunne jalat maassa, huomaa hengitys, katsele ympärillesi ja kuuntele ympäristön ääniä. Pienikin läsnäolon hetki riittää, kun niitä on usein.

Stressin vähentäminen ja rauhallisen olon saavuttaminen on mahdollista omin voimin, mm. näitä keinoja säännöllisesti ja tietoisesti käyttämällä. Aina eivät omat keinot kuitenkaan riitä.

Jos kaipaat apua akuuttiin stressiin, kannattaa kokeilla syvärentouttavaa äänihoitoa.

Pitkäkestoisemman uupumuksen tai traumaperäisen hermoston epätasapainon hoitamiseen voin tarjota hyvinvointivalmennusta tai musiikkiterapiaa. Tervetuloa maksuttomalle tutustumiskäynnille selvittämään voisinko olla avuksi! No catch: Tutustumiskäynti ei sido mihinkään.