Miten päästä irti suorittamisesta

Jos etsit keinoja päästä irti suorittamisesta, olet varmaan elänyt pitkään tai ehkä jopa koko elämäsi niin, että koko ajan täytyy saada jotain aikaiseksi.

Ehkä ympäristö vaatii jatkuvaa suorittamista, tai ehkä itse jopa huomaamattasi kohtelet itseäsi vaativasti. Monesti itseä kohtaan suunnattu vaativuus tuntuu itse asiassa aivan kohtuulliselta – sitähän tekee vain sen, mitä on pakko, vaikka vähän uuvuttaakin.

Tässä radikaali ajatus: Entä jos ei ole pakko? Mitä jos sallisit itsesi vaan olla? 

Miksi salliminen on vaikeaa

Jos tuntuu ettei ole lupaa sellaiseen, kannattaa tutkiskella sitä ajatusta ja miettiä onko se totta. Jos pysähtyminen tuntuu mahdottomalta, on hyväksi kaivella syitä sen takana. Päästäkseen irti suorittamisesta täytyy sekä ymmärtää syitä siihen että opetella kohtelemaan itseään lempeästi.

Joskus ongelma on ympäristössä, joka ei anna lupaa löysätä. Joskus vaativuus on syntynyt jo aiemmin, mutta keho ja hermosto edelleen jatkaa suorittamisen tiellä.

Ehkä tekemällä saa turvaa tai hyväksyntää? Ehkä niskassa on jatkuva riittämättömyyden tunne. Tunneperäiset syyt suorittamiselle eivät useinkaan aukea ihan hetkessä, mutta niitä kannattaa silti pohtia.

Aloita tilan antaminen pienestä

Oli taustalla mitä tahansa, sinullakin on lupa ihan vaan olla. Fakta on että kukaan ei pidemmän päälle kestä jatkuvaa kiirettä, suorittamista ja aikaiseksi saamista ilman lepoa ja palautumista.

Aloita ihan pienestä: Ota aamu vähän hitaammin, älä säntää heti hommiin. Pysähdy katsomaan ikkunasta ulos. Jätä välillä reagoimatta kilahtavaan puhelimeen.

Anna itsellesi aikaa ja tilaa. Anna itsellesi vähintäänkin ajatus siitä, että sinulla on lupa vaan olla.

Ehkä voin auttaa?

Minun vastaanottoni on myös sellainen paikka, jossa suorittaminen jätetään ulkopuolelle.

Jos tuntuu, että tarvitset apua oman elämän solmujen purkamiseen, tutustumaan saa tulla ihan maksutta. Autan sekä aukomaan tunneperäisiä lukkoja ja traumoja että ymmärtämään hermostosi ja kehosi toimintaa ja viestejä.

Napin takaa voit varata maksuttoman tutustumisajan, jossa kartoitamme tarpeitasi ja mietimme yhdessä miten parhaiten voisin olla avuksi.

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole sopivia aikoja, pistähän viestiä anni@savelkulku.fi tai 050 584 0298. Muitakin aikoja löytyy jos tarvetta on.

Kuva: Hasmik Ghazaryan Olson on Unsplash