Hyvinvointi ei ole suoritus

Millä tavalla olet tottunut saamaan asioita aikaan? Ehkä ajattelet, että kun toimit tietyllä tavalla, saat tiettyjä tuloksia. Syöt oikein, treenaat oikein, hoidat työsi tai opintosi oikein, elämä rullaa ja palkinto siintää tulevaisuudessa. 

Entä kun ei enää tunnukaan siltä, että suunta on oikea? Mielenterveys rakoilee, kuormitus ahdistaa, ehkä elämästä puuttuu mielekkyys. Kun päätyy hakemaan apua, kannattaa pitää varansa ettei suhtaudu omaan hyvinvointiinsa samalla kaavalla.

Netti on täynnä hyvinvointivinkkejä, joita on helppo päätyä suorittamaan samaan tapaan. Kun tekee tietyt hengitysharjoitukset, kirjoittaa kiitollisuuspäiväkirjaa tai meditoi tietyllä tavalla, ongelmat varmaankin ratkeavat. 

On täysin ymmärrettävää toivoa löytävänsä helppoja ja yksinkertaisia ratkaisuja, mutta hyvinvointi ja mielenterveys eivät kuitenkaan toimi niin suoraviivaisesti.

Tarpeet ovat yksilöllisiä

Olen harrastanut pitkään huonekasvien kasvattamista. Vuosien varrella olen oppinut, että jos kaikkia kasveja yrittää hoitaa samalla tavalla, osa kukoistaa ja toiset kärsivät.

On selvää, että jokainen kasvi tarvitsee vettä, valoa ja ravinteita, mutta niiden yksilölliset tarpeet vaihtelevat. On helppo soveltaa yksinkertaista mallia, jossa kastelee kaikkia kasveja yhtä paljon, mutta lopputuloksena voi olla toisaalta kuivuudesta kärsiviä ja toisaalta liikaan märkyyteen hukkuvia yksilöitä.

Tärkeintä on löytää yksilöllinen tasapaino. Sama pätee ihmisen hyvinvointiin.

Miten tavoitella tasapainoa

Tasapainoa ja hyvinvointia etsiessä tärkeintä on opetella kuuntelemaan itseään. Yhteiskunta ei kovinkaan hyvin tue kuuntelemaan omia tarpeita, kohtaamaan tunteita tai käsittelemään fysiologista stressiä.

Ei mikään ihme, että hyvinvointiakin voi päätyä etsimään valmiita ohjeita noudattaen.

Minä lähestyn asiakkaideni kanssa ongelmia toisesta suunnasta. On tärkeää opetella olemaan tavalla tai toisella läsnä oman itsen kanssa ja kohdata omat kokemukset ja tunteet. Musiikki on tässä valtavan hyvä työkalu, joka auttaa sekä sukeltamaan omiin tunteisiin että tekemään sisäistä maailmaa näkyväksi.

Omassa arjessasi voit kokeilla lähestyä tätä asiaa pienin askelin. Pysähdy valintojen äärelle – mitä oikeasti itse haluat? Entä huomaatko milloin on aika sanoa ei? Millaisia tuntemuksia sinussa nousee kun ajattelet omia tarpeitasi?

Älä anna ulkopuolisten kohdella sinua kuin huonekasvia, jota kastellaan kellon mukaan ja lannoitetaan taulukon kanssa. Luota sen sijaan itseesi.

Hyvinvointivalmennus ja terapia auttavat itseluottamuksen löytymisessä

Jos kaipaat konkreettisia työkaluja ja tukea itsesi kuuntelemiseen, palveluistani löytyy sekä kevyempiä että diipimpiä vaihtoehtoja.

Puolen tunnin maksuttomalla tutustumiskäynnillä autan selvittämään millainen apu sinulle parhaiten olisi hyödyksi. Juttelen mielelläni kanssasi, vaikka olisit epävarma siitä mitä kaipaat ja tarvitset – juuri siksi olen täällä, jotta se voisi sinulle aueta.

Tervetuloa tutustumaan!

"Turvallinen paikka tutustua tunteisiin ja kokemuksiin ja hoitaa sellaista, mille ei aina löydy sanoja. Voi suhtautua itseen ja elämään lempeämmin ja levollisemmin. Olemisessa on enemmän tilaa."

Elina, asiantuntijatehtävissä