Hermoston rauhoittaminen ei ole pelkkää rentoutumista

Moni on pitkään etsinyt keinoja rentoutua ja rauhoittaa hermostoaan, ehkä kerännytkin jo paljon erilaisia työkaluja ja silti olo on kuormittunut ja stressaantunut.

Ehkä se on tuttua sinullekin?

Kun puhutaan stressistä, usein törmää sanapariin hermoston rauhoittaminen. On puhe lepohermostosta ja vagus-hermosta, ja annetaan neuvoja ja harjoituksia niiden aktivoimiseksi, jotta stressireaktiot rauhoittuisivat.

Näistähän minäkin usein puhun, minkä varmasti olet huomannut, jos olet pidempään seurannut juttujani.

Rentoutuminen itsessään ei kuitenkaan läheskään aina pidemmän päälle riitä. Stressi tosiaan saa hermoston ylikierroksille ja silloin tarvitaan tapoja rauhoittaa sitä. Siinä ei kuitenkaan ole koko totuus.

Hermoston rauhoittaminen vs hermoston säätely

Pelkkä rauhoittuminen ei auta perusongelmaan: kuormittumiseen ja stressin kertymiseen.

Iso osa kuormituksesta tietenkin johtuu ulkoisista olosuhteista, eikä niihin aina pysty vaikuttamaan. On kuitenkin mahdollista opetella tunnistamaan ja säätelemään omaa oloaan – oman hermostonsa tilaa – niin, että kierrokset eivät pääse niin helposti nousemaan liian korkeiksi.

Toimiva säätely on tarpeellista myös, koska pitkään jatkuessaan stressi voi johtaa niin sanottuun lamaannustilaan, jota leimaavat kyvyttömyys saada asioita aikaiseksi, energian ja innostuksen puute sekä edelleen stressiin liittyvät vaivat kuten unettomuus ja levottomuus.

Tässä vaiheessa moni löytää itsensä jo uupumuksen ja burnoutin puolelta.

Rentoutumisen lisäksi tarvitaan myös tietoisuustaitoja

Rentoutumiskeinot ovat yksi osa toimivaa säätelyä, mutta tasapainon löytäminen ja hermoston rauhoittaminen vaatii ennen kaikkea omien olotilojen tunnistamista.

Lisää avaimia tarjoavat läsnäolo ja nykyhetkeen pysähtyminen. Ne antavat hermostolle ensinnäkin signaaleja, että olet turvassa (vaikka mieli sanoisi muuta). Lisäksi annat itsellesi viestin siitä, että otat itsesi ja omat tarpeesi vakavasti.

Muun muassa näihin asioihin paneudutaan syvemmin Tasapainota ylivirittynyt hermosto -valmennuksessa.

Tervetuloa tutustumaan!