Mitä äänihoidossa tapahtuu?

Olen viime viikkoina pitänyt avoimia äänihoitoesittelyjä useassa paikassa ja huomannut, että vaikka uteliaisuus ja kiinnostus on suurta, ilmaiseenkin näytehoitoon osallistuminen voi olla kynnyksen takana. Jokainen hoitoon uskaltautunut on kuitenkin kokenut sen ihanan rentouttavaksi ja jopa euforiseksi, ja monet ovat kuvailleet yllättyneinä sitä miten ääni kulkee koko kehon läpi.

Mystiikan hälventämiseksi avaan tässä artikkelissa mitä äänihoidossa tapahtuu ja miksi sitä kannattaa kokeilla.

Äänihoito on ihmisen kehon ja mielen hoitamista äänellä

Äänihoidossa hoitovälineenä toimii ääni – sekä ihmisääni että akustisten soittimien äänet. Hoidettavan ei tarvitse tehdä mitään, ei tarvitse laulaa tai soittaa, eikä hoito kohdistu asiakkaan ääneen, vaan koko kehoon ja mieleen tasapainottaen niitä. Hoidettava kuuntelee ja ottaa ääniä vastaan kehollaan.

Vaikka äänihoidossa käytetään soittimia, kyse on nimenomaan äänillä – tietyillä tajuuksilla – hoitamisesta. Hoidon yhteydessä ei voi varsinaisesti puhua musiikista, vaikka hoidon aikana syntyykin myös melodioita ja harmonioita.

Mihin äänellä hoitaminen perustuu

Ääni on värähtelyä, sen opimme kaikki fysiikantunneilla. Opimme myös, että vesi johtaa hyvin ääntä, ja sen, että ihmiskeho on suurimmaksi osaksi vettä. Arkikokemuksen pohjalta tiedämme, että esimerkiksi bassonjytke saa koko kehon värähtelemään. Lääketieteen puolella hyväksymme, että ultraäänellä voidaan tuhota sappikiviä ja poistaa hammaskiveä.

Akustisilla soittimilla ja ihmisäänellä hoitaminen kuulostaa helposti kuitenkin jotenkin mystiseltä, vaikka periaate on sama: äänivärähtelyllä saadaan aikaan muutoksia ihmiskehossa.

Äänihoidon vaikutuksia

Ensimmäinen, lähes välitön äänihoidon vaikutus on rentoutuminen.  Harmonisia ääniä on miellyttävä kuunnella, ja jo se itsessään on rentouttavaa. Kun äänivärähtelyt kulkevat kehon läpi, ne konkreettisesti rentouttavat myös lihaksia. Kokonaisvaltainen kokemus luo keholle ja mielelle turvallisen tilan rauhoittua, rentoutua ja päästää irti.

Eri äänitaajuudet vaikuttavat kehon eri osiin. Äänivärähtely saa kehon solut resonoimaan äänen mukana, mikä tehostaa mm. verenkiertoa. Äänet tasapainottavat kehon toimintaa ja aktivoivat kehon omia terveyttä edistäviä prosesseja. Hoidolla on usein suotuisa vaikutus erityisesti esim. kroonisiin kipuihin ja unettomuuteen. Myös muut fyysiset ongelmat voivat äänten avulla lieventyä tai parantua.

Kehon lisäksi äänihoidolla voidaan vaikuttaa mieleen ja henkiseen hyvinvointiin. Negatiiviset tunteet ja traumat varastoituvat kehoomme, kun keho reagoi tunteisiin esimerkiksi lihasjännityksillä. Kun jännitykset purkautuvat, keho vapauttaa myös alkuperäisiä tunteita ja lukkoja.

Hoitotapahtuma

Äänihoitoon tuleminen ei ole sen kummempaa kuin esimerkiksi hierontaan tuleminen – paitsi että äänet kulkeutuvat vaatteiden läpi, joten asiakas voi levätä hoitopöydällä omissa vaatteissaan.

Käytän hoitovälineinä soittimia, joissa on syvä ja harmoninen ääni, jotka värähtelevät vahvasti useilla taajuuksilla, ja joiden värähtely on johdettavissa suoraan kehoon. Keholla soitettavien soittimien värähtely on verrattavissa hierontaan, mutta ääni kulkeutuu syvemmälle kehoon ja usean aistikanavan kautta koettava hoito on kokonaisvaltaisempi.

Jokainen hoito on erilainen, asiakkaan tarpeista ja tilanteesta riippuen. Yksilöllinen hoito sekä rauhalliset ja rentouttavat äänet toimivat yhtä lailla hyvinvoinnin tukena kuin hemmotteluna kenelle tahansa.

Jäikö vielä kysymyksiä? Ota yhteyttä niin kerron lisää!