Äänen voima – Ota oma äänesi haltuun

Tiedäthän, miten joistakin ihmisistä sanotaan, että hänellä on vahva oma ääni, tai hän on löytänyt oman äänensä? Näillä sanonnoilla viitataan ihmiseen, joka kulkee vahvasti omalla tiellään, tuntee itsensä ja näyttää sen myös muille.

Ääni ei esiinny näissä sanonnoissa sattumalta.

Omalla äänellämme on suurempi vaikutus kuin uskommekaan, sekä meihin itseemme että ympäristöömme. Kireä tai tukkoinen ääni kertoo kireyksistä ja tukoksista kehossamme, kun taas hyvin kulkeva ääni on yhteydessä tasapainoiseen kehoon.

Hengitä oikein

Hyvä hengitystekniikka on yksi hyvin kulkevan äänen perusedellytyksistä. Kun hengitys lähtee palleasta asti ja on syvää, kaikki elimet saavat riittävästi happea, ryhti oikenee ja huomaat olevasi vahvemmin läsnä kehossasi. Pinnallinen hengitys onkin yksi tapa paeta vaikeita tunteita ja sulkea niitä ulos tietoisuudesta – tunteiden ulossulkeminen vain ei valitettavasti auta niiden käsittelemisessä.

Uskalla käyttää ääntä

Monella meistä on estoja oman äänen käyttämisen suhteen. Erityisesti lauluääneen liittyviä negatiivisia kokemuksia löytyy lähes kaikilta joilla vielä on koulussa pidetty laulukokeita. Myös puheääneen liittyy usein epävarmuuksia ja oman äänen kuuntelu vaikkapa videolta voi tuntua todella tuskalliselta.

Suurin osa näistä estoista ja epävarmuuksista on kuitenkin ainoastaan mielessämme – kukaan muu ei kiinnitä ääneesi yhtä paljon huomiota kuin sinä. Ja kun päästät irti arvostelusta itseäsi kohtaan ja uskallat käyttää ääntäsi vapaasti, se myös lähtee kulkemaan vapaammin. Uskalla kokeilla, leikkiä ja harjoitella!

Kuuntele itseäsi

Oma ääni on myös tehokas apuväline oman itsen kuuntelemiseen ja kehossa läsnäolemiseen. Elämme usein suurimman osan päivästä mielessämme, pyöritellen ajatuksissamme työasioita, kauppalistoja ja hoidettavien asioiden jatkuvasti kasautuvaa pinoa. Keho ja sen tuntemukset on helppo ohittaa, kunnes havahdumme päänsärkyyn tai selkäkipuun.

Ääni on vahvasti kehollinen kokemus, ja kun pysähdyt kuuntelemaan omaa ääntäsi ja sitä miltä se kehossasi tuntuu, voit huomata stressireaktioiden helpottavan ja olon kevenevän. Ole läsnä itsellesi ja suhtaudu itseesi lempeydellä.

Voimaannu!

Kun löydämme oman äänemme ja opimme kuuntelemaan itseämme, alamme hiljalleen myös toteuttamaan itseämme rohkeammin, omasta sydämestämme käsin. Et tarvitse keneltäkään lupaa olla oma itsesi, juuri niin näkyvästi ja kuuluvasti kuin sinusta tuntuu hyvältä. Ja se vasta tuntuukin hyvältä!

Musiikkiterapeutti Anni Laine tuo hyvinvointia arkeesi musiikin ja harmonisten äänten avulla. Selätä stressi ja löydä yhteys omaan itseesi äänihoitojen ja sävelkylpyjen avulla tai tilaa työhyvinvointi-workshop työyhteisöllesi. Ajan tasalla tapahtumista ja uusimmista blogiteksteistä pysyt tilaamalla uutiskirjeen.