Sävelkulkuja

Musiikki on merkityksellistä. Se tavoittaa tunteita, välittää sanojen ulottumattomissa olevia merkityksiä ja yhdistää ihmisiä. Ääni ja sen värähtelyt puolestaan resonoivat kehossa ja mielessä auttaen tavoittamaan kokemuksia ja tuntemuksia, joihin on muuten vaikea saada kosketusta.

Olen opiskellut äänen ja musiikin terapeuttisia vaikutuksia vuodesta 2015 alkaen. Opiskelen tällä hetkellä musiikkiterapian kliinisiä ammattiopintoja Eino Roiha -instituutissa ja valmistun KELA-päteväksi musiikkiterapeutiksi vuoden 2021 lopulla.

Äänihoitajan pätevyyden olen saanut ValveWellnessin Sound Healing -kurssilla ääniterapeutti Merja Valven johdolla, ja lisäksi olen käynyt useita eri instrumentteihin sekä oman äänen käyttöön keskittyviä lyhyempiä kursseja. Klassinen musiikkikoulutukseni puolestaan on alkanut alle kouluikäisenä, ja musiikkiopiston perusoppimäärän lisäksi olen suorittanut edistyneempiä piano-opintoja Helsingin Konservatoriossa.

Olen lisäksi ollut pitkään kiinnostunut holistisista hoitomenetelmistä. Mindfulnessia ja tunnetaitoja olen harjoittanut ja opiskellut jo kymmenen vuoden ajan, ja täydentänyt osaamistani myös muiden menetelmien kuten vyöhyketerapian ja NLP:n perusteilla. Minulla on myös aiempi filosofian maisterin tutkinto vuodelta 2006.

 

Matkani musiikkiin

Opin tunnistamaan musiikin voiman jo lapsena, kun kanavoin tunteitani pianon ääressä. Pianoa olen soittanut pienestä pitäen, ja musiikki on aina ollut minulle ensisijaisesti tunnetta ja eläytymistä – ei niinkään taitoa ja tekniikkaa.

Nuorena uskoin, että musiikista tulisi minulle ammatti, mutta elämä vei mukanaan, ja niin ei silloin käynytkään. Ei ollut vielä sen aika.

Sittemmin olen vaihtanut alaa, oppinut tuntemaan itseni ja löytänyt paikkani. Minulla on kuuntelemisen ja läsnäolon lahja, joka ohjasi minut tekniseltä uralta kohti terapia- ja hoitotyötä. Lähdin opiskelemaan musiikkiterapiaa ja hoitavaa ääntä, ja niiden avulla autan nykyään muita kohti vahvempaa itsetuntemusta ja hyvinvointia.

Minulle on tärkeää olla omalta osaltani luomassa maailmaa, jossa jokainen voi tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Omien kipeiden haavojensa kohtaaminen on usein pelottavaa, ja se ei ole mahdollista ilman turvallista tilaa. Mielestäni kenelle tahansa kanssakulkijalle – terapeutille, hoitajalle, valmentajalle – on olennaista löytää kokemus omasta voimasta, josta käsin on turvallista olla läsnä toiselle, ja toisaalta myös ymmärrys omasta keskeneräisyydestä, jotta voi kohdata toisen keskeneräisyyden. Valmiiksihan ei kukaan meistä ehdi tässä elämässä tulla.

Työssäni näkyy erityisesti  myös vuosien varrella kerätty kokemus kehotietoisuudesta ja hyväksyvästä läsnäolosta (mindfulness), joiden kautta mahdollistuu vahva yhteys itseen ja omiin kokemuksiin. Yhdessä hoitavan äänen ja musiikkiterapian menetelmien kanssa nämä muodostavan vahvan pohjan joka kannattelee pahimpienkin karikkojen yli.

Jokaisella meistä on omanlaisensa matkansa parempaan vointiin, kohti tasapainoa. Sillä matkalla haluan kulkea mukana, rohkaisten pysähtymään ja kuuntelemaan itseä. Sillä sinusta löytyvät kyllä kaikki vastaukset.

Sävel kerrallaan kohti harmoniaa,

Anni

Anni

 

Anni Laine

Musiikkimaagi
äänihoitaja, hyvinvointivalmentaja, musiikkiterapeuttiopiskelija
yrittäjä vuodesta 2016